Till navigation Till innehåll (s)

Frågor och svar till dig som redan har kontakt med soc

Har du redan kontakt med oss på socialtjänsten och är missnöjd, har du frågor eller vill du byta socialsekreterare? Här hittar du svar på några vanliga frågor som du kanske funderar över. 

Vad kan du göra om du är missnöjd med soc?

Berätta för oss vad du tycker

Om du är missnöjd med socialtjänsten kan du prata med eller skriva till din socialsekreterare eller din socialsekreterares chef. Du kan även ringa till kommunens kontaktcenter på telefonnummer 08-579 210 00  om du vill prata med någon om detta.

Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO)

Om du känner att inget förändras kan du prata med, eller skriva till de som jobbar på Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO). De är en myndighet som har till i uppgift att se till att socialtjänsten fungerar så bra det är möjligt. På sin hemsida förklarar IVO enkelt och tydligt vilka rättigheter du som har kontakt med socialtjänsten har. Om du tycker att socialtjänsten inte fungerar som den ska för dig, har du rätt att ringa IVO utan att fråga någon om lov. De har både ett telefonnummer och en chatt särskilt för ungdomar där du kan ställa frågor och berätta om något inte fungerar med socialtjänsten.

Jag vill kolla in IVO:s webbsida

Vad är skillnaden på LVU och SoL?

LVU och SoL är två olika lagar som används i olika situationer. SoL används när familjer eller personer vill ta emot hjälp och LVU används när personer inte vill ta emot hjälp. Då kan socialtjänsten låta en domstol som kallas förvaltningsrätten bestämma om personen ändå måste ta emot hjälp eller inte. 

Vad är socialtjänstlagen?

Socialtjänstlagen är en lag som bestämmer hur socialtjänstens arbete ska gå till. Den förkortas ofta SoL. I socialtjänstlagen beskrivs också all hjälp du och din familj kan få om ni vill ta emot den.

Vilka rättigheter har dina föräldrar?

Dina föräldrar har rätt att vara delaktiga i ditt liv. Det är viktigt att de också blir lyssnade på. Socialtjänsten måste uppmuntra kontakten mellan barn och unga och deras föräldrar, eftersom det står så i lagen. När du är under 18 år har dina föräldrar rätt att få veta om vi har kontakt vi har med dig. När du har fyllt 18 har du rätt att bestämma själv vad de ska få veta eller inte. Om du vill ha hjälp från oss, men inte dina föräldrar ska vi lyssna på dig och försöka motivera dina föräldrar att ta emot hjälp. Ibland vill kan det hända att dina föräldrar vill ha hjälp, men inte du. Då kan vi erbjuda hjälp till dina föräldrar ändå.

Spelar min ålder roll?

Vad händer när jag blir 15 år? 

När du blir 15 är du juridisk part. Det betyder att du har rätt att säga ja eller nej till den hjälp vi erbjuder dig. Redan innan du fyller 15 år lyssnar vi på vad du vill.

Vad händer när jag blir 18 år?

När du blir 18 år är du myndig och bestämmer själv om du vill ha kontakt med oss och om du vill ha hjälp från oss. Dina föräldrar inte längre dina vårdnadshavare och du bestämmer själv om vi ska ha kontakt med dem eller inte. Du bestämmer också om de ska få veta att vi har kontakt med dig.

Varför gör soc ibland tvärtom mot hur jag vill?

Socialtjänsten har i uppdrag att lyssna på båda sidor och se till att det blir så bra det går, både för dig och dina föräldrar. Dina åsikter är viktiga, men ibland kanske du inte får igenom det du vill. Vissa saker måste socialsekreteraren göra för att lagen säger det. Dina föräldrar eller vårdnadshavare har också rätt att bestämma i en del frågor om ni tycker olika. Det är viktigt för oss att du förstår varför beslut har fattats. Fråga gärna din socialsekreterare. 

Kan jag få byta socialsekreterare?

Ibland kan det vara möjligt att få byta socialsekreterare, även om det är ovanligt att det händer. Du kan ringa till kommunens kontaktcenter på telefon 08-579 210 00 och be att får prata med din socialsekreterares gruppledare. Med hen kan du berätta att du och din socialsekreterare inte kommer överens. Det är viktigt att du försöker förklara varför ni inte kommer överens, för att vi ska kunna hjälpa dig på bästa sätt. 

Hur mycket eller hur lite kontakt ska skolan ha med socialtjänsten?

Det vanligaste är att vi på socialtjänsten har kontakt med skolan för att höra hur det går för dig. Vi får inte lämna information till skolan om inte du och dina föräldrar sagt att vi får det. Det kallas sekretess. Du får däremot berätta vad du vill om hur vi hjälper dig för vem du vill, även lärare och kompisar på skolan. 

Vad är lagen om vård av unga?

Om dina föräldrar och socialtjänsten inte är överens om något som gäller din situation, kan socialtjänsten ansöka om hjälp för dig enligt lagen om vård av unga, som ofta förkortas LVU. Det gäller också om du är 15 år och inte vill ta emot hjälp, fast socialtjänsten och kanske dina föräldrar också tycker att det vore det bästa för dig. Då beslutar en domstol som heter förvaltningsrätten om du och din familj måste ta emot hjälp, eller om ni inte behöver det. Det är inte lika vanligt att en domstol bestämmer att någon måste få hjälp. Det vanligaste är att familjer vill ta emot hjälp.

Lagen om vård av unga (LVU) kan användas enligt 2§ och 3§. Vid båda paragraferna tycker socialtjänsten och du eller dina föräldrar olika om att du behöver hjälp. Vid 2§ tycker socialtjänsten att du behöver hjälp för att dina föräldrar inte tar hand om dig på ett tillräckligt tryggt och säkert sätt. Vid 3§ tycker socialtjänsten du behöver hjälp för att du är farlig för dig själv, till exempel om du tar droger eller begår brott och ingen annan hjälp har fått dig att må bättre. 

Dina föräldrar kanske tycker som socialtjänsten, men du vill inte ha hjälp. Då kan socialtjänsten söka hjälp för dig enligt LVU §3. Domstolen förvaltningsrätten bestämmer i båda paragraferna om du ska få hjälp eller inte. Det går att överklaga det förvaltningsrätten beslutar. Det betyder att du eller dina föräldrar kan skriva och säga att ni vill att de ska göra ett nytt beslut om hur det ska bli.

Mer läsning för dig