Plan för urban grönstruktur
Sollentunas grönområden har höga värden och många olika funktioner. Grönstrukturens direkta värden för Sollentunaborna kan vara som mötesplats, rekreation, möjlighet till odling och naturupplevelser.
Grönområden har även indirekta värden som gynnar oss till exempel, luftrening, vattenrening och klimatreglering. En sammanhängande grönstruktur är viktig för den biologiska mångfalden. Den ger möjlighet för olika artgrupper att hitta boplatser, föda och att kunna förflytta sig inom kommunen.
I juni 2020 antog kommunfullmäktige i Sollentuna en plan för urban grönstruktur. Planen är ett underlag av kunskap till översiktsplanering, detaljplanering, genomförande av projekt, bygglov, skötsel med mera.
I planen finns principer för hur den urbana grönstrukturen ska utvecklas och stärkas i det fortsatta arbetet med planeringen för att säkerställa kommunens arbete med biologisk mångfald samt ekosystemtjänster.
Sollentunas plan för urban grönstruktur
Om du har svårt att läsa den digitala kartberättelsen så finns en pdf-version planen bland dokumenten nedan.
-
Under sommarmånaderna maj-augusti 2014 genomförde kommunen en webbdialog "Bästa platsen" där kommuninvånare och besökare kunde välja sin/sina bästa platser i kommunen. Cirka 800 sollentunabor tog chansen att peka ut sina favoritplatser i kommunen. Även intervjuer med enskilda och med grupper samt expertbedömningar av de olika grönområdena har genomförts. Dialogen och expertbedömningarna har resulterat i en så kallad sociotopkarta, en kartläggning över vilka sociala värden våra rekreationsytor, grönområden och parker har.
-
För att få mer kunskap om kommunens natur i de bebyggda delarna och för att kunna göra vidare analyser om biologisk mångfald och ekosystemtjänster så var Sollentuna pilotkommun i ett projekt om framtagandet av en länstäckande biotopdatabas. Projektet är ett samarbete mellan Sollentuna kommun, länsstyrelsen i Stockholms län, Stockholms universitet, Metria med flera. Målet har varit att utveckla en metod för att producera en biotopdatabas för Stockholms län, det vill säga en kartläggning av naturtyper. Enkelt sagt så beskriver biotopdatabasen vad det är som växer var i kommunen. Man vill även att kommunerna i länet ska få en enhetlig metod för biotopkartering eftersom naturen och djuren inte känner av kommungränserna. Nyheten är att man i så stor utsträckning som möjligt använt satellitbilder som bas och mindre resurskrävande flygbildstolkning.
-
Kartläggningen visar att stränderna längs Edsviken och Norrviken är kommunens mest uppskattade platser, hos ungdomar kommer även kommunens idrottsplatser högt upp på listan. Annat som lyftes fram var kulturmiljön, fornminnen och tillgången till skogsområden. Sollentunas yta består till 59 procent av grönområden och naturreservat och rapporten visar tydligt att grönområden är viktiga byggstenar för trivseln i kommunen. Kartläggningen visar även att de flesta kommuninvånarna har nära till grönområden, men att det behövs mer parkmiljö i området Tureberg. Läs gärna rapporten här nedanför.
-
Vilka nyttigheter ger våra grönområden och parker oss i Sollentuna? De renar vattnet och luften, ger oss skugga, bullerdämpar, producerar mat i våra odlingar och mycket mera.
Kartläggningen av ekosystemtjänster i Sollentuna rymmer:
- Småskalig matproduktion
- Rening av vatten
- Flödesreglering
- Luftrening
- Klimatreglering
- Bullerdämpning
Kartorna visar situationen idag, vilka brister som finns och vilka områden som har potential att förstärka olika ekosystemtjänster. Läs rapporten nedan.
-
Hur kan olika arter sprida sig mellan grönområden i stadsmiljön och till omgivande landskap? Tre artnätverk har studerats närmare för att ge en bild av den biologiska mångfalden i kommunen. Avgörande för att kunna upprätthålla ekologiska processer i landskapet är att grönområden inte blir alltför isolerade från varandra och att det finns tillräckligt mycket av goda livsmiljöer.
- För vildbinätverket hänger hela den urbana grönstrukturen ihop i kommunens största sammanhängande område öster om E4:an. Den urbana grönstrukturen framträder som en viktig och central del av kommunens vildbinätverk. Rumsliga lägen för åtgärder som förstärker vildbinätverket har tagits fram. Viktigt är att minska E4:ans barriäreffekter och att i vissa strategiskt valda ytor övergå från intensiv gräsmarksskötsel till en skötsel som gynnar blomrikedom.
- I analysen för skogsnätverket analyserades skogar av olika storlek. Analysen visar att det finns ytterst få större skogar i den urbana grönstrukturen men många riktigt små skogar som är sammankopplade i ett nätverk. Stråket längs Edsviken till Rösjökilen framträder som särskilt betydelsefullt.
- Trollsländenätverket visar grunda våtmarker, vegetationsrika stränder som inte blivit igenväxta samt stråk med fuktbiotoper, naturliga- och semi-naturliga gräsmarker som förbinder dessa våtmarker. Det har sin tyngdpunkt i naturreservaten och det är få småvatten i den urbana grönstrukturen.
-
I samarbete med SEOM (Sollentuna Energi & Miljö AB) som ansvarar för dagvattenfrågor har kommunen tagit fram kartmaterial som visar vad som skulle kunna hända vid ett större skyfall. Uppdraget syftade till att utreda konsekvenser av extrema regn över Sollentuna kommun, genom att analysera huvudsakliga flödesvägar och maximala översvämningsdjup på markytan vid extrema regn (motsvarande regn med 100 års återkomsttid i ett framtida klimat) när dagvattenledningarnas kapacitet överskrids.
Kommunen har stora områden med hårdgjorda ytor, det ställer krav på att andra ytor avsätts för infiltration och hantering av regnvatten. Analysen används i planarbetet för att minska risken för skador orsakade av översvämning. Sedan tidigare finns en analys från myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som visar vad som händer vid höga flöden i Norrviken och Edsån.
-
6,37 MB
-
0,32 MB
-
5,25 MB
-
1,95 MB
-
5,22 MB
-
6,12 MB
-
6,29 MB
-
5,23 MB
-
10,58 MB
-
4,19 MB
-
3,05 MB
-
2,19 MB
-
8,35 MB
-
2,06 MB
-
2,22 MB
-
1,49 MB
-
2,94 MB
-
4,34 MB
-
3,21 MB
-
1,48 MB
Länsstyrelsen Grön Infrastruktur
Naturvårdsverket ekosystemtjänster
Boverket ekosystemtjänster
Föreningen c/o city om Urbana ekosystemtjänster
Boverket om frivillig ekologisk kompensation i planering och byggande
Översvämning utmed Oxundaån, MSB 2013