Vatten – vår viktigaste naturresurs
Vatten är vår mest värdefulla naturresurs och viktigaste livsmedel - en förutsättning för allt liv. Därför måste vi använda vattnet på ett hållbart sätt och vara försiktiga med vad vi släpper ut. I Sollentuna arbetar vi långsiktigt och hållbart för välmående och friska vatten i balans.
Sverige har en god tillgång till vatten, men vi har under en lång tid tagit vatten för givet. Nu väntar många utmaningar för både vattenförsörjningen och avloppshanteringen. Förändrade vattennivåer, kraftiga skyfall och perioder av torka är exempel på hur klimatförändringarna påverkar vattnet. Andra utmaningar handlar om ökade kostnader, underhåll av anläggningar och ledningar och hårdare miljökrav.
Sollentunas vatten
I Sollentuna finns två större sjöar, Rösjön och Norrviken, och flera mindre, Snuggan, Väsjön, Fjäturen, Ravalen, Översjön och Djupan. Vi har ett större vattendrag, Edsån, och flera mindre. Vi har även en havsvik, Edsviken. Vi har också fyra förekomster av grundvatten, som alla ligger i Stockholmsåsen.
Sollentunas arbete för våra vatten
I Sollentuna jobbar vi på flera sätt för att försäkra oss om att vi ska ha bra, rent vatten även i framtiden. Vårt samhälle är helt beroende av att det kommer rent vatten ur kranen, att smutsigt vatten renas och att regnvattnet tas omhand. Utan en stabil vattenförsörjning och en välfungerande avloppshantering blir vårt samhälle snabbt mycket sårbart.
Här är ett axplock av allt vi gör för att förbättra statusen i våra vatten:
- År 2024 påbörjade vi, i samarbete med SEOM, arbetet med två stora dammar i Edsbergsparken, som ska rena dagvatten från cirka 130 kg fosfor och andra föroreningar innan vattnet rinner ut i Edsviken.
- Tillsammans med SEOM har vi påbörjat planering av fyra ytterligare dagvattendammar runt Edsviken.
- Tillsammans med flera kommuner runt Edsviken har vi beslutat att genomföra en bottenbehandling för att minska övergödningen även i Edsviken. Behandlingen beräknas ske 2027.
- Vi genomför åtgärder för att minska påverkan från båtbottenfärger genom nya krav och avtal.
- År 2024 sanerade vi marken vid tidigare båtuppläggningsplatser.
- Vi planerar för sanering av nuvarande båtuppläggningsplatser.
- Genom Oxunda vattensamverkan, som Sollentuna samordnar, ger vi hästgårdar vägledning och stöd för att minska utsläpp till våra vatten.
- Tillsammans med Oxunda vattensamverkan river vi ut hinder för fiskar att röra sig fritt mellan Norrviken och Vallentunasjön.
Kommuner samarbetar för bättre vattenkvalitet
Sollentuna kommun samarbetar med grannkommunerna för att säkra en hållbar vattenförvaltning. Kommunen driver Edsviken vattensamverkan och Oxunda vattensamverkan. Vi deltar även i Igelbäcksgruppen, Mälarens vattenvårdsförbund, Svealands kustvattenvårdsförbund och Norra Stockholmsåsens grundvattenråd. Genom samarbeten finner vi samsyn och en gemensam väg framåt.
Kommunens styrdokument för vatten
År 2020 antog kommunfullmäktige kommunens vattenplan. Planen beskriver bland annat nuläge, arbetsprocesser, målbilder och åtgärdsbehov när det gäller alla typer av vatten (grundvatten, ytvatten, dagvatten, spillvatten och dricksvatten).
År 2023 antog kommunfullmäktige kommunens vattentjänstplan.
EU-direktiv styr arbetet
Inom EU finns det direktiv som reglerar medlemsländernas arbete för att nå och bibehålla god kvalitet på våra vatten. I svenska lagar har vi miljökvalitetsnormer. För ytvatten gäller oftast miljökvalitetsnormerna god ekologisk status och god kemisk ytvattenstatus medan grundvattenförekomsterna ska uppnå god kvantitativ status och god kemisk grundvattenstatus. En dålig ekologisk status betyder ofta att vattnet lider av övergödning, medan en dålig kemisk status visar på för höga halter av miljögifter.
Vi arbetar för att Edsviken, Norrviken, Rösjön och Edsån ska bibehålla en god ekologisk och kemisk status.
Så mår våra sjöar och vattendrag
I Sollentunas miljöbarometer samlar vi data och information om Sollentunas sjöar, vattendrag och kust. Här kan du läsa mer om Sollentunas badplatser och vatten, och dess ekologiska och kemiska status. Här finns information om hur fiskarna mår och om vår miljöövervakning i Edsviken, Snuggan, Väsjön, Rösjön, Fjäturen, Norrviken, Ravalen, och Översjön.