Undervisning i modersmål
Elever med annat modersmål än svenska kan ha rätt att få undervisning i ämnet modersmål. Här kan du se om ditt barn har rätt till undervisningen och göra din ansökan om modersmål.
Ansök om modersmål
Kommunal skola
Går ditt barn i kommunal grundskola i Sollentuna så ansöker du som vårdnadshavare via denna e-tjänst:
Här ansöker vårdnadshavare om undervisning i modersmål
Fristående skola
Om ditt barn går i en friskola ska du kontakta skolan om ditt önskemål. Det är friskolans rektor som ansöker om modersmålsundervisning för elev som önskar det.
Du kan läsa mer om modersmål på webbsidan för Centrum för Integration om flerspråkighet (CIFS). De organiserar undervisningen i modersmål i både kommunala och fristående skolor.
Centrum för integration och flerspråkighet - CIFS
Vem kan få modersmål?
Du kan ansöka om modersmål för ditt barn om:
- Du som vårdnadshavare samt ditt barn har ett annat modersmål än svenska.
Ni använder språket i ert dagliga umgänge hemma. - Ditt barn har grundläggande kunskaper i språket, det vill säga ditt barn kan prata och förstå språket.
- Du som vårdnadshavare talar ett av minoritetsspråken, finska, samiska, romani, chip, meänkieli eller jiddisch. (Här krävs det inte att barnet har grundläggande kunskaper.).
Även barn som är adopterade kan ansöka om modersmål. Det finns inga krav på att det är ett umgängesspråk hemma, men barnet måste ha grundläggande kunskaper i språket.
När och var anordnas undervisningen?
Elever i årskurs 1-4 får i möjligaste mån sin undervisning på hemskolan. Om det endast finns 1-2 elever på en skola i ett visst språk bedrivs undervisningen via fjärrundervisning.
Elever i årskurs 5-9 får sin undervisning i centrala grupper. Det innebär att eleven kan få åka till en annan skola i Sollentuna för undervisning. Undervisningen i modersmål sker efter skoltid.