Feriejobb i Sollentuna
I Sollentuna kan du som är 15-18 år och folkbokförd i kommunen ansöka om feriejobb. Snart är det dags att söka sommarjobb inför sommaren 2025.
Syftet med feriejobben är att så många ungdomar som möjligt ska få möjlighet att komma in i arbetslivet oavsett eget nätverk. Det innebär att du kan få prova på olika arbetsuppgifter inom kommunala verksamheter som exempelvis förskola och fritidshem, vaktmästeri, äldreomsorg eller park-och markskötsel.
Vem får söka?
Du behöver var folkbokförd i Sollentuna kommun för att kunna söka feriejobb. År 2025 ska du som söker vara född 2007, 2008, eller 2009.
Arbetsperioder och arbetstider
När du gör din ansökan får du välja vilken period som passar dig bäst. Du arbetar sex timmar per dag i tre veckor. Sammanlagt kan du arbeta max 90 timmar.
Du kan välja att ansöka om jobba en av följande perioder:
- Period 1 - vecka 25, 26 och 27.
- Period 2 - vecka 28, 29 och 30.
- Period 3 – vecka 31, 32 och 33.
Du får ersättning för varje arbetad timme, max 90 timmar fördelat på dina tre jobbveckor. Jobbet ska göras på dagtid, måndag till fredag, mellan klockan 07.00 och 18.00.
Ansökan
När det är dags att söka lägger vi upp en länk till vår e-tjänst här. Det sker i slutet av januari.
Ersättning
När du sommarjobbar får du lön från Sollentuna kommun. Vi betalar inte ut lön för jobb på obekväm arbetstid eller semesterersättning. Vi ersätter inte timmar som överstiger 90.
Ersättningen för 2024 var:
- Född 2006: 102 kronor i timmen.
- Född 2007: 92 kronor i timmen.
- Född 2008: 88 kronor i timmen.
- Ersättningen för 2025 är ännu inte fastställd.
Undvik för mycket skatt
Om du inte jobbar hela året, utan exempelvis bara på sommaren eller under helger kan avdraget för skatt bli för stort. Därför ska du då skattejämka. Läs mer om det på skettverkets webbsida och ange det i vår e-tjänst om du får ett erbjudande om feriejobb.
Utbetalning
Kommunen använder Swedbank. Om du har ett konto i en annan bank ska du besöka ett Swedbankkontor för att ordna med överföringen till ditt konto. Om du inte fyllt 18 år ska du ta med dig en vårdnadshavare.
Du kan inte använda exempelvis en förälders konto. Om du inte har ett konto, eller inte anmäler ditt konto skickar vi en utbetalningsavi med post till dig.
Ersättningen kommer att betalas ut:
- Period 1: den 27 juli 2025.
- Period 2: den 27 augusti 2025.
- Period 3: den 27 september
Feriejobb i en förening
Flera av våra föreningar anställer ungdomar för att driva föreningens verksamhet under loven. Om du fått ett sommarjobb i en förening ska du anmäla det till kommunen. När ansökan öppnar kommer det att finnas en länk här.
Har du en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning?
Om du inte blev erbjuden ett kommunalt feriejobb och hittar ett jobb hos ett privat företag, så kan arbetsgivaren få tillbaka 100 procent av din lön (max 90 timmar). Detta gäller endast dig med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Du behöver skicka in ett intyg som visar din diagnos till oss, som inte är äldre än två år gammalt.
Om du blir erbjuden jobb
Om du blir erbjuden feriejobb finns det några saker som kan vara bra att känna till.
Avtal
Din överenskommelse om feriejobb signerar du digitalt samtidigt som du tackar ja till din feriejobbsplats. Ibland krävs det att du skickar in ett godkänt registerutdrag från polisens belastningsregister för att överenskommelsen ska gälla.
Utdrag från polisens belastningsregister
Vissa arbetsplatser kräver att du ska lämna in ett utdrag från polisens belastningsregister.
Tänk på att det finns olika register för olika branscher. Du kan exempelvis inte använda ett utdrag som gäller för praktikområdet barn och unga till en plats inom vård och omsorg. Hur länge utdragen är giltiga varierar.
Blir du erbjuden en plats inom de andra områdena kan det hända att du även måste lämna in ett belastningsregister för det. Om du till exempel sökt branschen ”Trädgård och fastighet” kan det innebära att du kommer att jobba på en skola och måste då lämna in ett utdrag för skola/barnomsorg.
Utdraget från belastningsregistret ska lämnas till din arbetsgivare första arbetsdagen.
Om du inte lämnar in det i tid eller om ditt utdrag innehåller någon anmärkning kan du mista ditt feriejobb.
Vilket utdrag ska jag välja?
- Välj ”Utdrag för arbete i skola eller förskola” för jobb inom skola/barnomsorg eller trädgård och fastighet på skola/förskola
- Välj ”Utdrag för att kontrollera egna uppgifter” för jobb inom vård och omsorg
- Välj ”Utdrag för arbete med barn i annan verksamhet” för jobb inom föreningsverksamhet med barn
- Välj ”Utdrag för arbete i skola eller förskola” för jobb inom kök inom skola/barnomsorg
- Välj ”Utdrag för att kontrollera egna uppgifter” för jobb inom kök på vårdboende
Begär utdrag ur belastningsregistret på polisens webbplats
Skattejämkning
Om du inte jobbar hela året, utan exempelvis bara på sommaren eller under helger kan avdraget för skatt bli för stort. Därför ska du skattejämka.
När du tackar ja till ett feriejobb har du möjlighet att välja att få lönen utan skatt. Det anger du i vår e-tjänst. Här kan du läsa mer om skattejämkning.
Skattejämkning för skolungdom - skatteverkets webbplats
Arbetsmiljö
Precis som alla andra som arbetar har du som feriejobbar rätt till en bra arbetsmiljö. Du och din handledare kommer att gå igenom hur du ska utföra dina arbetsuppgifter på ett säkert sätt. Du ska också få information om vad du får och inte får göra. Om du tycker att du fått otydliga instruktioner, om något känns farligt eller om du upplever andra problem ska du berätta det för den som är ansvarig på arbetsplatsen. Du kan även kontakta feriesamordnare på kommunen.
Om du behöver vara ledig
Stäm av med din handledare om du behöver vara ledig en hel dag eller några timmar. Du kan ta igen förlorade arbetstimmar genom att förlänga några arbetsdagar, om det är okej för din handledare, men det måste ske under din arbetsperiod. Du får inte jobba mer än åtta timmar per dag.
Midsommarafton
Inget feriejobb är tillåtet på midsommarafton.
Om du blir sjuk
Meddela din handledare direkt om du blir sjuk. Du ska ha fått ett telefonnummer till handledare och/eller din arbetsplats under din första arbetsdag. Du behöver inte skicka in något läkarintyg och du får ingen sjuklön för förlorad arbetstid.
Arbetsintyg
Om du vill ha ett arbetsintyg när ditt feriejobb är slut kan din handledare hjälpa dig med det.
Mina sidor
På Mina sidor kan du logga in och ändra dina kontaktuppgifter om du exempelvis flyttar, byter mobilnummer eller e-post. Det är viktigt att vi har dina aktuella uppgifter. Här hittar du även information och kontaktuppgifter till din feriejobbsplats.
Kontakt
-
Frågor om sommarjobb via e-post
-
Kontaktcenter