Hitta på sidan
Nationella minoriteter
Det finns fem nationella minoriteter i Sverige. Dessa är judar, romer, sverigefinnar, tornedalingar och urfolket samer.
Den svenska minoritetslagen ska stärka de nationella minoriteternas rätt till inflytande. Den ska även främja de fem minoritetsspråken.
Dessa språk är:
- jiddisch
- romani chib
- samiska
- finska
- meänkieli
Om nationella minoriteter och minoritetsspråk på länsstyrelsens webbplats
Minoritetslagen | Institutet för språk och folkminnen
Vad har kommunen för ansvar?
- Informera de nationella minoriteterna om deras rättigheter och det allmännas ansvar enligt minoritetslagen och de föreskrifter som lagen hänvisar till.
- Skydda och främja de nationella minoritetsspråken. De nationella minoriteterna ska ha möjligheter att behålla och utveckla sin kultur i Sverige.
- Barns utveckling av en kulturell identitet och användning av det egna minoritetsspråket ska främjas särskilt.
- Förvaltningsmyndigheter ska ge de nationella minoriteterna möjlighet till inflytande i frågor som berör dem och så långt det är möjligt, samråda med minoriteterna i sådana frågor. Samråd ska ske genom en strukturerad dialog med de nationella minoriteterna i syfte att kunna beakta deras synpunkter och behov i myndighetens beslutsfattande.
- Förvaltningsmyndigheter ska särskilt främja barn och ungas möjligheter till inflytande och samråd i frågor som berör dem och anpassa formerna för detta till deras förutsättningar.
- Kommuner och regioner ska anta mål och riktlinjer för sitt minoritetspolitiska arbete. Uppgifter om dessa ska på begäran lämnas till Länsstyrelsen Stockholm och Sametinget.