Förbered dig för en kris
Vid en kris är det viktigt att vara förberedd och veta hur du ska agera. Med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt.
Om en kris inträffar bör du själv ha en hemberedskap vilket innebär att kunna klara sig utan samhällets hjälp i minst en vecka.
Hemberedskap
Gör en plan för hur du kan ordna med vatten, mat, kommunikation och värme i bostaden under minst sju dagar. Du kan behöva anpassa efter just ditt hushålls behov och förutsättningar. Finns det något annat du eller dina närstående behöver en vanlig vecka?
När du är förberedd kan samhället fokusera på att hjälpa dem som har svårast att klara sig själva. Du som vanligtvis behöver stöd i vardagen har rätt att få den hjälpen även i en kris, men det kan se annorlunda ut, eller dröja.
Här nedan är en del tips på hur du kan förbereda dig inför en kris. Tipsen gäller framförallt vid avbrott i försörjningen av el, värme och vatten. Se till att samla alla viktiga saker på ett lättillgängligt ställe.
Hemberedskap (information hos MSB)
Om krisen eller kriget kommer (broschyr hos MSB)
Förbered dig tillsammans med andra
Om krisen eller kriget kommer behöver vi alla hjälpas åt. Ifall du känner dina grannar blir det lättare att samarbeta och hjälpa varandra. Som en del av en förening eller frivillig försvarsorganisation kan du göra viktiga insatser.
Engagera dig i en frivillig försvarsorganisation - du behövs! (Information hos MSB)
Mat
Vid till exempel elbrist eller ett längre strömavbrott kan det bli problem med leveranserna av varor till butikerna. Efter bara ett par dagar blir det tomt på hyllorna. Därför är det bra att ha mat hemma, så att du klarar dig en vecka utan att behöva handla.
Du behöver mat som mättar, ger energi och kan förvaras i rumstemperatur. Välj mat som går snabbt att laga, kräver lite vatten eller kan ätas direkt. Skapa ditt förråd genom att ibland handla lite extra.
Om det är strömavbrott kan du använda sprit- eller campingkök (stormkök) att laga mat på. En utegrill är också bra för matlagning vid strömavbrott. Om du bor i lägenhet kan du gå till en grillplats i en park eller på en innergård, om det finns någon sådan nära dig.
Mat i kris (Information hos MSB)
Hemberedskap mat (MSB:s film på Youtube)
Vatten, toalett och hygien
Vatten
Brist på vatten är mycket allvarligare än brist på mat. Därför är det viktigt att ha en plan för att kunna ordna vatten i alla lägen, till både dryck och matlagning.
Med PET-flaskor, en vanlig frys och möjlighet att koka ditt vatten kommer du långt. Räkna med att en vuxen person behöver tre till fem liter vatten per dygn. Det ska räcka till både dryck, matlagning och grundläggande hygien. Har du hund, katt eller smådjur går det åt vatten även för dem.
Toalett och hygien
Om det är stopp i leveransen av vatten på grund av strömavbrott eller annat, kan du inte spola. Det kan snabbt bli stopp i avloppet om du fortsätter att använda toaletten. Ha beredskap för att kunna ta hand om avfallet och var noga med hygienen.
Vatten, toalett och hygien i kris (Information hos MSB)
Hemberedskap vatten (MSB:s film på Youtube)
Kommunikation
Vid en större olycka eller en kris behöver du få veta vad som händer, hur du själv ska agera och vad ansvariga myndigheter gör. Du kan också behöva komma i kontakt med dina anhöriga.
Om din mobil inte fungerar kommer du inte heller åt dina kontakter där. Kan du numret till anhöriga, skolan, kommunen och elleverantören? Din fasta telefon, eller någon annans telefon kanske fortfarande fungerar. Ha dina viktigaste telefonnummer uppskrivna på en papperslapp och lägg den i krislådan eller sätt upp på en plats som alla i hushållet känner till.
Om du hör talas om att det ska bli oväder – passa på att i förväg ladda allt som går. En powerbank eller annat slags extrabatteri till mobilen kan vara bra att ha.
Håll kontakt med grannar och anhöriga på de sätt du kan, och hör efter om de behöver hjälp.
Kommunikation i kris (Information hos MSB)
Hemberedskap kommunikation (MSB:s film på Youtube)
Värme
Din bostad blir snabbt kall om det är strömavbrott på vintern. Att vistas i en bostad utan värme är en stor påfrestning, men det finns mycket du kan göra för att situationen ska bli lättare.
Täta golv, dörrar och fönster och välj ett rum att vara i. Ta fram vinterkläder och se över om du har en alternativ värmekälla som du kan nyttja. Tänk på att vid strömavbrott finns det risk för att vattnet fryser i rör och ledningar vilket kan leda till vattenskador.
Tänk på säkerheten
Så fort vardagen inte fungerar som vanligt är det lätt att falla ur sina säkerhetsvanor. Ta del av MSB:s säkerhetstips vid strömavbrott genom länkarna nedan.
Värme i kris (Information hos MSB)
Hemberedskap värme (MSB:s film på Youtube)
Betalningar och kontanter
Om ett betalningssätt drabbas av avbrott så kan det bli svårt att köpa till exempel mat, medicin och drivmedel. Därför är det viktigt att kunna betala på flera olika sätt. Använd gärna kontanter då och då.
Se för det första till att du har mat och annat nödvändigt så att du klarar dig en vecka utan att handla. På det sättet minskar du behovet av att behöva betala vid en kris. Diskutera med familj, vänner eller grannar hur ni skulle göra om ni inte kan köpa till exempel mat, mediciner eller drivmedel. Räkna på kostnaden för din familj under minst en veckas tid och ha kontanter hemma i små valörer att handla med om digitala betalsätt inte fungerar.
Betalningar och kontanter i kris (Information hos MSB)
Så förbereder du dig för betalningskris (Riksbankens film på Youtube)
Medicin
Om du brukar få medicin eller förbrukningsartiklar utskrivna av hälso- och sjukvården är det bra att ha hemma så att det räcker för en hel månad. Då klarar du dig bättre om det uppstår en kris eller en bristsituation.
Generellt för hemberedskap är rekommendationen en veckas förråd av till exempel mat. Men när det gäller receptbelagda mediciner för långvarig behandling är det bra att ha för en hel månad hemma.
Medicin för en månad hemma (Information hos MSB)
Övrigt
Tänk på att det kan vara bra att ha extra av följande hemma i händelse av kris:
- Stormkök, grill och bränsle.
- Husapotek, första hjälpen-kit.
- Tändstickor, tändstål.
- Ficklampa, pannlampa.
- Konservöppnare.
- Drivmedel i tanken eller laddat elbilsbatteri