Inga utsatta områden 2030
2030 ska det inte finnas några utsatta områden i Sollentuna. För att nå dit behöver vi arbeta tillsammans, långsiktigt och koncernövergripande. Ett särskilt fokus finns på Tureberg och Edsberg. Att förbättra livsvillkoren i de utsatta områdena är centralt.
Polisen tar fram en lista över utsatta områden vartannat år. Listan utgår från tre kategorier; utsatt område, riskområde och särskilt utsatt område. Sollentuna kommun hade 2020 två områden med på polisens lista; Tureberg och Edsberg. 2023 togs Edsberg bort från polisens lista men Sollentuna kommun arbetar löpande och aktivt för att Tureberg inte ska vara ett utsatt områden och att inga nya områden ska komma med på listan.
Att förebygga och öka tryggheten är ett prioriterat område inom alla verksamheter och kommunala bolag tillsammans med att förbättra livsvillkoren. Målet är att Sollentuna kommun år 2030 inte ska ha några områden med på Polisens lista över utsatta områden.
Genom samarbete mellan skola, socialtjänst, fritidsverksamhet, samhällsbyggnad, de kommunala bolagen, polisen, brandkåren och flera samhällsaktörer verkar vi för att Sollentuna inte ska ha några kommundelar med på Polisens lista över utsatta områden år 2030. Samt för att Sollentuna ska vara en trygg kommun att bo, leva och verka i.
Analysmodell för att följa kommunens arbete i utsatta områden
Arbetet mot målet att inte ha några utsatta områden 2030 följs upp med en omfattande årlig analys med start för år 2023. Analyserna baseras dels på kvantitativa nyckeltal (indikatorer), dels på kvalitativa bedömningar. Analysmodellen är framtagen i samarbete med Malmö universitet.
Analysen ökar vår förståelse om:
- De bakomliggande faktorerna till att utsatta områden utvecklats.
- Vad kommunens verksamheter behöver fokusera på för att skapa en positiv utveckling.
- De sociala indikatorerna, som ligger till grund för utsatta livsvillkor och otrygghet i Sollentuna.
- Utvecklingen går i rätt riktning.
- Livsvillkoren i ett bostadsområde.
Exempel på statistik som följs är förvärvsfrekvens, medianinkomst, utbildningsnivå, trångboddhet, omflyttning och deltagande i organiserad idrottsverksamhet.
Effektiv samordning för trygghet
Kommunens trygghetsarbete samordnas enligt en modell som kallas Effektiv Samordning för Trygghet (EST). Den innebär att kommunen, polisen och Sollentunahem tar fram en gemensam bild över hur läget ser ut. Sedan lägger vi fokus i de områden där det behövs, tillsammans eller var för sig. På så sätt kan skola, socialtjänst, fritidsverksamhet, samhällsbyggnad, Sollentunahem och polisen samordna sitt arbete. Vi ser att det ger goda resultat.
Samarbete med polisen
Kommunen har ett nära samarbete med polisen. Framförallt genom att lägga fokus i de områden där det behövs mest. Kommunen och polisen har även en samverkansöverenskommelse.