Till navigation Till innehåll (s)

Minska klimatpåverkan

Sollentuna kommuns verksamheter har ett gemensamt uppdrag att minska klimatpåverkan. Målet är att kommunkoncernen ska släppa ut mindre växthusgaser och hjälpa till att bromsa den globala temperaturökningen.

Till att börja med fokuserar kommunen på att minska utsläpp från byggande och livsmedel. Dessa områden står för en stor del av utsläppen, så där kan kommunen göra stor skillnad.

Utvecklingsuppdraget har två mätbara mål:

  • Till 2030 är klimatpåverkan från kommunkoncernens byggprojekt minst 50 procent lägre än 2020.
  • Till 2030 är klimatutsläppen från livsmedel max 1,25 kg CO2e/kg livsmedel.

För att uppnå detta har kommunen tagit fram färdplaner för byggande och livsmedel. De tydliggör hur berörda kontor och bolag ska arbeta för att minska klimatpåverkan inom dessa två fokusområden. Färdplanerna beskriver inriktning och det gemensamma åtagandet för kommunkoncernen, och anger kommunens viljeriktning och ambition på området. Aktiviteter kopplade till arbetet utifrån färdplanerna är en integrerad del av kommunens målstyrning, med budget, verksamhetsplanering och uppföljning. Färdplanen bidrar även till att nå målen i Sollentuna kommuns ”Policy för Agenda 2030”, ”Klimatpolicy” samt ”Policy för hållbart byggande”.

Att minska klimatutsläppen från övriga delar av verksamheten pågår löpande, i enlighet med vår klimatpolicy och vår policy för Agenda 2030. Exempelvis byts äldre bilar, som används i verksamheterna, ut mot fossilfria elbilar och miljökraven skärps i kommunens upphandlingar.

Klimatpolicyn pekar ut att kommunen ska minska klimatpåverkan från sina egna verksamheter och vår policy för Agenda 2030 säger att mål nummer 13, Bekämpa klimatförändringarna, ska prioriteras. Genom detta arbete ska vi minska kommunala verksamheters påverkan på miljön och underlätta för invånare och företag i kommunen att leva och verka på ett sätt som är hållbart för miljön. 

Bakgrund

Enligt FN:s internationella klimatpanels (IPCC:s) bedömning (2021) är det globala utsläppsutrymmet för att klara 1,5-gradersmålet förbrukat före decenniets slut, vid dagens utsläppsnivåer. Sollentuna kommun har sedan många år arbetat för att göra ett så litet klimatavtryck som möjligt, i alla verksamheter. Den ambitionen förstärktes när kommunfullmäktige år 2022 fattade beslut om utvecklingsuppdraget Minska klimatpåverkan.

Parisavtalet

Parisavtalet är ett internationellt klimatavtal som togs fram under Förenta nationernas klimatkonferens i Paris 2015.

Parisavtalet - Europeiska rådet

Agenda 2030

Våra mål för hållbarhet utgår från Agenda 2030. Vi fokuserar på de mål där vi har möjlighet att påverka.

Agenda 2030

Klimatpolicy

Klimatpolicyn beskriver hur kommunen ska göra för att bidra till att jordens temperaturhöjning inte överstiger 1,5 grader.

 

Policy för hållbart byggande

Policyn omfattar huvudsakligen åtgärder för att förebygga påverkan på miljö, klimat och hälsa. Men även åtgärder för att anpassa byggnationen till ett förändrat klimat, med exempelvis fler värmeböljor och större risk för skyfall och översvämningar, ingår i policyn.

Mer läsning för dig