Till navigation Till innehåll (s)
Plan B - en ljudpromenad i Sollentuna 2025
Bygga, bo & miljö

Djur berättar om Sollentuna 2045

När samhällen växer samtidigt som grönområden ska bevaras och utvecklas kan olika intressen komma i konflikt. Det är utgångspunkten i ett visionärt forskningsprojekt och en ljudpromenad som är öppen hela 2025, på temat Sollentuna år 2045.

Att bygga hållbart är en nyckelfråga i all stadsutveckling. Vi vet att vår hälsa kan bli bättre genom att vi till exempel stärker ekologiska samband och ökar möjligheten till rörlighet för människor och djur.

Under hela 2025 kan barn, föräldrar, skolklasser och andra intresserade, som vill göra en rundvandring i centrala Sollentuna, höra fiktiva djur berätta om hur framtidens Sollentuna ser ut år 2045.

Projektet, som är ett samarbete mellan forskningsinstitutet RISE och Sollentuna kommun, finansieras av Sveriges innovationsmyndighet Vinnova.

Promenera i Tureberg och lyssna på djuren

För att visa hur Sollentuna lyckats med sin stadsutveckling på 20 års sikt har RISE tillsammans med Umami Produktion skapat berättelsen ”Plan B”.

- Sollentuna har en ambition att stärka sina grönområden, något som lätt kommer i konflikt med behovet av mobilitet och utveckling. Genom att skapa en berättelse om framtiden vill vi väcka tankar och diskussioner om hur man kan hitta en balans mellan dessa olika intressen, berättar Marina Matteoni, process- och innovationsledare på RISE.

Via en ljudpromenad genom centrala Sollentuna får besökare nu möjlighet ta del av framtidens Sollentuna. Berättare är fiktiva djur som lever här om 20 år och från perspektivet 2045 förklarar för oss hur de upplever staden och hur de påverkas av de val som människorna gjort och gör.

Promenaden startar vid Aniaraplatsen och avslutas i Malmparken i centrala Sollentuna. För att genomföra promenaden behöver du en mobiltelefon med QR-läsare. Målgruppen är vuxna och barn från sju år. Ljudpromenaden är öppen från 24 januari och hela 2025.

Förstå och tyck om framtiden

- Framtidens Sollentuna är full av möjligheter, där vi kan skapa en balans mellan en levande stad och grönområden som gynnar både människor och djur. Att låta Sollentunabor uppleva framtiden ur djurens perspektiv är spännande, det kan väcka nya tankar och idéer om hur vi tillsammans formar en hållbar framtid. Sollentuna ska vara ett exempel på hur stad och natur kan samspela, och det här initiativet ger alla chansen att vara med på resan till ett hållbart och trivsamt Sollentuna, säger Jonas Riedel (C), ordförande i miljö- och klimatnämnden.

Med inspiration från Sollentuna kommuns Plan för urban grönstruktur sökte och fick projektet bidrag från Vinnova.

Målet är att väcka intresse och inspiration för att fler ska komma till tals i arbetet för att skapa en mer hållbar och framtidssäkrad utveckling. Genom den app som används i samband med ljudpromenaden kan alla som deltar lämna sina synpunkter på vad som är viktigt att tänka på. I slutet av 2025 sammanställs alla synpunkter och återrapporteras till Sollentuna kommun. 

Totalt har 28 olika projekt beviljats bidrag från Vinnova för att utforma framtidsprototyper som stimulerar förmågan att föreställa sig och förstå olika framtider. Den 31 januari visas alla projekten upp på vetenskapscentret Universeum i Göteborg.

Sollentuna jobbar med Framsyn

Sollentuna kommun har högt ställda mål för att minska klimatpåverkan, inte minst från stads- och samhällsbyggnad. För att hitta rätt in i framtiden med kommunens samhällsbyggnad används en arbetsmetod som kallas Framsyn.  

- Framsyn är ett verktyg för att skapa en mer hållbar och framtidssäkrad utveckling. Metoden handlar om strategisk planering för att lyfta blicken mot längre tidshorisonter och förstå hur osäkerheter, trender och utvecklingar idag kommer att påverka framtiden. Målet är att hitta rätt åtgärder och arbetssätt för att driva nödvändiga omställningar och beteendeförändringar, berättar Lejla Cengic, stadsarkitekt, Sollentuna kommun.

 

Fakta om Aniaraplatsen:

Vandringen utgår från Aniaraplatsen i Sollentuna centrum. Torget, som invigdes på 70-talet, är namngivet efter boken Aniara av Harry Martinson. Författaren, som under en del av sitt liv bodde i Sollentuna, berättar i boken Aniara om hur människorna till slut får lämna jorden på grund av misskötsel

Till nyhetsarkivet