Till navigation Till innehåll (s)
Kommun & Politik

Kriminella lockar barn och unga via sociala medier

Det blir allt vanligare att barn och unga rekryteras till kriminella nätverk genom sociala medier och krypterade meddelandetjänster. Med anledning av den senaste månadens sprängningar i Stockholmsregionen delar vi polisens tips och råd till föräldrar och andra vuxna som träffar barn och unga i sitt arbete.

Kriminella kontaktar unga där de finns, bland annat på TikTok, Instagram och Snapchat. Här kan de försöka locka med pengar, uppmärksamhet och gemenskap. De använder också sociala medier till att lägga ut kriminella uppdrag till barn och unga.

När de kriminella har identifierat någon som är villig att utföra ett våldsbrott så ombeds personen oftast att ladda ner krypterade meddelandetjänster såsom Signal och Telegram. Dessa tjänster gör det möjligt att kommunicera utan att andra kan ta del av informationen.

Ofta måste barnet lämna uppgifter om sig själv, såsom bilder på id-handlingar. Med den informationen kan kriminella sedan utföra utpressning eller annan hämnd mot barnet och ibland även mot anhöriga om uppdraget inte slutförs.

Kriminella vet att barn och unga ofta åker fast direkt när uppdraget är utfört och att de därmed inte behöver betala den utlovade summan.

Var nyfiken på barnens digitala liv

För att skydda barn och unga från rekrytering till kriminella nätverk är det viktigt att vara nyfiken på deras digitala liv. Vilka konton följer ditt barn? Vilka chattgrupper är barnet med i? Vilka interagerar barnen med digitalt?

Polisen arbetar i de digitala miljöerna och samarbetar med sociala medieföretag för att bland annat kunna ta bort brottsligt innehåll på nätet, men det går inte att upptäcka allt. Polisen behöver hjälp med att identifiera ungdomar som blivit rekryterade eller håller på att rekryteras av kriminella. Du kan tipsa polisen på 114 14 eller på polisen.se

Ta hjälp 

Ta hjälp om du upptäcker något som kan tyda på att barnet har kontakt med kriminella eller är på väg att utföra ett brott.

Mer information från Polisen

Så rekryteras barn och unga in i kriminalitet

I polisens broschyr ”Gängsnacket” finns mer information och råd

Arbete för ökad trygghet i Sollentuna

Att öka tryggheten är ett prioriterat område i kommunens alla verksamheter och bolag. Genom samarbete mellan skola, socialtjänst, fritidsverksamhet, samhällsbyggnad, de kommunala bolagen, polisen, brandkåren, samhällsaktörer och civilsamhället arbetar Sollentuna kommun för att Sollentuna ska vara en trygg kommun att bo, leva och verka i.

- Idag sker insocialisering i kriminella nätverk i huvudsak i den digitala världen. Nu krävs en kraftsamling för att informera om de kriminellas metoder och uppmärksamma barn och unga på hur de riskerar att dras in och fastna i gängkriminalitetens fälla. I Sollentuna jobbar vi brett för att agera innan det är för sent, säger Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande.

Exempel på insatser som görs för att öka tryggheten i Sollentuna

  • Sollentuna har en nära och löpande dialog och samarbete med polisen enligt modellen Effektiv Samordning för Trygghet (EST). Den innebär bland annat att kommunens verksamheter, polisen och Sollentunahem tar fram gemensamma veckovisa lägesbilder för att fokusera insatser på bästa sätt.

Om Effektiv Samordning för Trygghet (EST)

  • Sollentuna arbetar långsiktigt och koncernövergripande mot målet att inte ha några utsatta områden på polisens lista år 2030. Det arbetet följs upp med en årlig omfattande analys sedan 2023.

Mer om arbetet med utsatta områden

  • Samarbete sker mellan skola, socialtjänst, polis och fritidsverksamheter genom insatsen SSPF. Syftet är att stötta barn och ungdomar i Sollentuna att välja bort kriminalitet och droger.

Mer om SSPF i Sollentuna

  • Sollentuna kommun är aktiva medlemmar i flera brottsförebyggande nätverk i Stockholmsregionen som Regionalt operativt center (ROC) och Barn i organiserad brottslighet (BOB).

Mer om regionens brottsförebyggande arbete

  • I kommunens verksamheter bedrivs ett aktivt förebyggande arbete mot alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel med fokus på barn och unga. Det bedrivs även ett aktivt arbete för att minska risken för insocialisering och rekrytering till gäng.  

Mer om kommunens förebyggande arbete

  • Mobila ordningsvakter och väktare rör sig i offentliga miljöer hela dygnet. Social kontorets fältteam och fritidskontorets mobila fritidsledare har prioritet på de områden där deras närvaro behövs som mest, bland annat i Tureberg, Edsberg och Rotebro.

  • Kommunen har övervakningskameror som bevakar olika platser i kommunen och vi ser ständigt över behovet av ytterligare bevakning. 

  • Samverkan med näringslivet sker i olika forum. Ett exempel är BID Tureberg och Rotebro där fastighetsägare i området samverkar för att öka tryggheten. Även nära samverkan med näringsidkare i Edsberg.

  • Kommunens verksamheter har trygghetssamordnare i syfte att effektivare samordna trygghetsarbetet i de olika verksamheterna.
Till nyhetsarkivet