Kunskapslyft för skolmaten i Sollentuna
Ett 20-tal kockar från Sollentunas skolor och förskolor har fått ny inspiration i arbetet med att laga hållbar mat, på kurs om hållbarhet, vego och matsvinn. Kursen hölls av Magnus Naess, kökschef, konsult på Ecogusto och författare av boken Vegolyftet.
- Vi har ett kommunövergripande uppdrag om att sänka våra utsläpp av koldioxid och livsmedel är ett av våra prioriterade områden. Det är spännande att se hur mycket man kan göra bara genom att lära sig att tänka rätt, det här är ett tydligt exempel på det och en viktig insats för vårt ambitiösa klimatarbete, säger Jonas Riedel (C), kommunalråd och ordförande i miljö- och klimatnämnden.
Deltagarna på kursen fick en heldag med inspiration och kunskap i hur de kan ta nästa steg i sitt hållbarhetsarbete i skolköken, med konkreta tips på olika metoder för att minska klimatpåverkan från måltiderna samt minska matsvinn genom smart planering av menyer, tillagnings- och serveringsmetoder.
- Kompetensutveckling inom det här området är ett av många steg som måste tas för att kommunen ska nå målet att minska de kommunala verksamheternas klimatpåverkan, där livsmedel och matsvinn är ett av två fokusområden. Vårt långsiktiga mål är att såklart att matsvinnet ska minska och att klimatavtrycket från maten vi serverar är på hållbara nivåer, samtidigt som barnen får näringsriktig och god mat, säger Charlotta Hedberg, projektledare för kommunens arbete med att minska klimatpåverkan i Sollentuna.
Kursdeltagarna var mycket nöjda med dagen, som gav inspiration att jobba vidare med hållbar matlagning och minskat matsvinn. Att laga mat ihop och bolla idéer och få nya tips ger en värdefull energiinjektion i vardagen och många tankar väcktes kring hur man kan kommunicera mer om hållbar matlagning på skolorna.
- Det var väldigt kul att se hur proffsiga kockar Sollentunas offentliga kök har. Mycket intressanta samtal och åsikter kom fram i grupparbeten. Vi hade också kreativa och proffsiga inspel i det praktiska arbetet när vi lagade de rätter som skulle illustrera de teoretiska kunskaperna. Som erfaren workshopledare kan jag bara lyfta på hatten och önska kollegorna lycka till med hållbarhetsarbetet, säger kursledaren Magnus Naess.