Trygghetsmätning av polis och kommun
Resultatet av årets trygghetsmätning visar att den upplevda tryggheten i Sollentuna fortsatt har ökat något sedan tidigare men att det fortfarande finns skillnader mellan kommundelarna och mellan könen, där kvinnor känner sig otryggare än män.
Trygghetsmätningen genomförs årligen sedan 2020 i samverkan mellan polisen och kommuner i Stockholms län och på Gotland. 2024 är alla kommuner i regionen med i undersökningen. Syftet med trygghetsmätningen är att undersöka tryggheten och brottsutsattheten bland invånarna och få ett underlag till de regionala och lokala lägesbilderna. Mätningen kan användas för att följa utvecklingen i områden över tid. Resultatet av undersökningen ligger till grund för gemensamma prioriteringar och insatser från polisen och kommunerna.
Positiv utveckling i Sollentuna kommun
I Sollentuna kommun har andelen som uppger att de känner sig otrygga i sitt bostadsområde när de går ut sent på kvällen minskat jämfört med tidigare mätning. Minskningen sker i samtliga åldersgrupper samt för både män och kvinnor. Det är dock stora skillnader mellan olika kommundelar. Bagarby och Rotebro centrum ligger på en högre nivå upplevd otrygghet än genomsnittet i kommunen. Sjöberg Centrum, Tegelhagen-Silverdal och Viby har den lägsta upplevda otryggheten i kommunen. Det är fortsatt stora skillnader mellan kvinnor och män, fler kvinnor uppger att de känner sig otrygga.
– Att den upplevda otryggheten minskat med drygt åtta procentenheter sen 2020 visar på att vårt ambitiösa trygghetsarbete ger resultat. Det finns dock vissa kommundelar som kommer behöva särskilt fokus från oss och Polisen. Vi håller på att ta fram en utvecklingsplan för Rotebro utöver vårt långsiktiga engagemang i Tureberg, säger Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande.
Bedrägerier är den enda brottstypen som uppges ha ökat något i årets trygghetsundersökning. Andelen som upplevt sig utsatta för bedrägeri var 6 procent vilket är en ökning med 1 procentenhet jämfört med 2023. Bedrägerier är internet är vanligast. Det finns inga större skillnader avseende ålder eller kön. Högst utsatthet finns i åldersgruppen 30-49 samt 50-64 år.
Fortsatt fokus på ökad trygghet i Sollentuna
Arbetet med att öka tryggheten i hela kommunen är ett prioriterat område i kommunens alla verksamheter och kommunala bolag. Målet är att inte ha några områden med på polisens lista över utsatta områden. 2023 togs Edsberg bort från listan. Genom samarbete mellan skola, socialtjänst, fritidsverksamhet, de kommunala bolagen, polisen, brandkåren och flera andra samhällsaktörer arbetar kommunen för att Sollentuna ska vara en trygg kommun för alla invånare.
- Lokalpolisen jobbar långsiktigt för att öka tryggheten och minska brottsligheten. Vi gör det strukturerat med Sollentuna kommun. Varje vecka samordnar vi brottstrender och följer upp händelser i kommunen och prioriterar tillsammans våra gemensamma resurser, säger Kristian Bergström, kommunpolis i Sollentuna.
Fakta om trygghetsmätningen – regionalt och Sollentuna
Kommunerna i Stockholms län och på Gotland har tillsammans med Polisen genomfört en trygghetsmätning under våren 2024. Det är fjärde gången mätningen genomförs i alla polisregionens lokalpolisområden.
- Regionen: Enkäten har skickats ut till cirka 125 000 slumpvis utvalda personer i åldrarna 16–85, folkbokförda i Stockholms län eller på Gotland. Totalt besvarades enkäten av 54 997 personer.
Sollentuna:Enkäten har skickats ut till 4450 personer slumpvis utvalda personer i åldrarna
16-85 år. 2078 personer har totalt svarat på enkäten. - Regionen: Svarsfrekvensen i polisregionen uppgår 2024 till 44 procent. I områden som i tidigare undersökningar haft en låg svarsfrekvens har fler enkäter skickats ut för att säkerställa tillräckliga data.
Sollentuna: Svarsfrekvensen i Sollentuna uppgår 2024 till 46 procent. I områden som i tidigare undersökningar haft en låg svarsfrekvens har fler enkäter skickats ut för att säkerställa tillräckliga data. Det har resulterat i att svarsfrekvensen i dessa områden har ökat. - Regionen: Andel som uppger att de är otrygga i det egna bostadsområdet kvällstid uppgår 2024 till 20,5 procent. Den upplevda otryggheten är något lägre än år 2023 då 21 procent uppgav att de kände sig otrygga. Jämfört med 2020 har otryggheten minskat med cirka 5 procentenheter
Sollentuna:Andelen som uppger att de känner sig otrygga i det egna bostadsområdet kvällstid har minskat. Från 28,5 procent 2020 till 20,3 procent 2024.
Rotebro centrum är den kommundel som uppger högst otrygghet med 46 procent i årets undersökning. Även i Bagarby är otryggheten högre än genomsnittet i kommunen med 40 procent.
De områden där man upplever högst trygghet är Sjöberg Centrum, Tegelhagen-Silverdal och Viby med 8-9 procent som uppger att man är otrygg i det egna bostadsområdet kvällstid, följt av Edsviken-Kummelby, Norrviken och Landsnora-Kvarnskogen med 13-17 procent.
Upplevelsen av otrygghet är jämt fördelat mellan åldersgrupperna. - Regionen: Fler kvinnor än män uppger att de upplever otrygghet, 26,7 procent kvinnor och 14,3 procent män.
Sollentuna: Det är betydligt fler kvinnor som är otrygga jämfört med män. 2024 svarade 29 procent kvinnorna att de var otrygga i sitt bostadsområde på kvällen, medan siffran för männen var 11 procent. I vissa kommundelar är motsvarande siffra runt 50 procent för kvinnor och 30 procent för män. - Regionen: Andelen som uppgett att de utsatts för våld, stöld, skadegörelse och hot har minskat.
Sollentuna:Andelen som uppgett att de utsatts för våld, stöld eller skadegörelse har minskat och ligger 2024 på 0,7 procent, 9 procent respektive 4 procent. Andelen som uppgett att de utsatts för hot är oförändrat och ligger 2024 på 4 procent. Det är ungefär lika många kvinnor som män som svarar att de utsatts för våld. - Regionen: Svarande som uppgett att de utsatts för bedrägeri har ökat från 5,2 procent 2020 till 6 procent 2024. Mellan 2023 till 2024 ökade andelen utsatta med 0,4 procentenheter. Av de som uppgett att de utsatts för bedrägeri har flest uppgett att det skedde på internet.
Sollentuna: Svarande som uppgett att de utsatts för bedrägeri har ökat från 5 procent 2023 till 6 procent 2024. Något fler kvinnor än män har uppgett att de utsatts för bedrägeri. Vad gäller typ av bedrägeri är internet vanligast (65 procent). Högst utsatthet finns i åldersgruppen 30-49 samt 50-64 år. - Regionen: Anmälningsbenägenheten fortsätter att minska i 2024 års undersökning. 2023 svarade 10 procent att de anmält minst ett av de brott de blivit utsatta för, jämfört med 9 procent 2024.
Sollentuna Anmälningsbenägenheten fortsätter att minska i 2024 års undersökning. 2023 svarade 11 procent att de anmält minst ett av de brott de blivit utsatta för, jämfört med 10 procent 2024. - Region: Andel som anser att polisen bryr sig om problem i området uppgår 2024 till 56,7 procent, vilket är en ökning från 2020 då 54,7 uppgav att polisen bryr sig om problem. Män har ett något högre förtroende för polisen jämfört med kvinnor.
Sollentuna:Andel som anser att polisen bryr sig om problem i området uppgår 2024 till 55,5 procent, vilket är minskning jämfört med 2020 då 57,5 procent uppgav att polisen bryr sig om problem. Män har ett något högre förtroende för polisen jämfört med kvinnor. - Region: Andelen som anser att kommunen bryr sig om problem i området uppgår 2024 till 46,5 procent, vilket är en nedgång från 47,1 procent 2020, men en förbättring jämfört med 2023 års nivå på 45,3 procent. Män har ett högre förtroende för kommunen jämfört med kvinnor.
Sollentuna:Andel som anser att kommunen bryr sig om problem i området uppgår 2024 till 50,7 procent vilket är en ökning med 3 procentenheter jämfört med 2023 och samma nivå som 2020. Män har ett högre förtroende för kommunen jämfört med kvinnor.