Till navigation Till innehåll (s)
Två glada personer som står i gul jacka i en skog.

Erfan och Fahim är två av kommunens unga sommarjobbare.

Jobb & företagande

Stor ökning av sommarjobb i Sollentuna kommun

Över 400 Sollentunaungdomar har i år fått sommarjobb med stöd av kommunen, tack vare en ny satsning.

Två av de ungdomar som sommarjobbar är Erfan och Fahim, båda 17 år. De arbetar med parkskötsel som gräsklippning, krattning och renhållning och har städat vid Rösjöbadet och runt fotbollsplaner.

– Det är bra att ha sommarjobbet på CV:et, det kan hjälpa till när man söker jobb i framtiden, säger Fahim.

Både Erfan och Fahim fyller snart 18 och planerar att ta körkort i höst. Sommarjobbslönen blir ett viktigt bidrag till kostnaderna för körkortet, berättar de. Ett sommarjobb är också ett bra sätt att få nya kunskaper och erfarenheter.

– Allt är roligt med sommarjobbet, säger Erfan. Jag gillar att jobba med verktyg och att använda dem och här har jag lärt mig mer om det.

Satsningen på sommarjobb är ett sätt att erbjuda ungdomar en meningsfull sysselsättning där de kan tjäna egna pengar och få värdefulla erfarenheter. Förhoppningen är också att väcka ett intresse för att arbeta i Sollentuna kommun. Om några år hoppas kommunen kunna välkomna tillbaka några av ungdomarna när de har gjort klart sin utbildning, eftersom det finns ett stort rekryteringsbehov.

– För många ungdomar är det kommunala sommarjobbet den första arbetslivserfarenheten. För oss i kommunen tillför även ungdomarna nya perspektiv som är väldigt givande. Exempelvis de ungdomar som haft sommarkonserter på olika ställen i kommunen, vilket varit otroligt uppskattat, säger Anna Juhlin (C), ordförande i kompetens- och arbetsmarknadsnämnden.

Ökningen av antalet sommarjobb har varit möjlig tack vare en omprioritering av resurser och nya arbetssätt. Bland annat har hela kommunen och de kommunala bolagen varit mer involverade och tar emot fler ungdomar än tidigare. Aktiv marknadsföring inom kommunen om vikten att ta emot sommarjobbare har också bidragit.

Drygt hälften av ungdomarna har fått arbete inom kommunens verksamheter eller kommunala bolag. Utöver det har omkring 180 ungdomar fått jobb genom lokala föreningar, där kommunen täcker 50 procent av lönen. Totalt innebär detta att kommunen i år betalar halva eller hela lönen för 416 sommarjobbare, och några fler kan tillkomma under sommarlovets sista veckor. Det är en stor ökning från förra året då det fanns totalt cirka 250 kommunalt stöttade sommarjobb.

Äldreomsorgen är den sektor som har tagit emot flest sommarjobbare i år. Josefine, 18 år, har arbetat på det kommunala vård- och omsorgsbolaget SOLOM under tre veckor.

– Jag har lärt mig hur det funkar på en arbetsplats och hur det går till på ett boende, berättar hon. Jag har fått respekt för arbetet som görs där, det är viktigt, säger Josefine.

Satsningen på sommarjobb har varit lyckad och planeras fortsätta även nästa år. Förutom de kommunalt stöttade sommarjobben anordnande Sollentuna kommun även en mässa i mars för att koppla ihop privata arbetsgivare med ungdomar för sommarjobb. Även den var framgångsrik och planeras att återkomma nästa år.

– Satsningen på sommarjobb ger ungdomar verktyg att utvecklas och växa i arbetslivet, och något viktigt att göra under sommaren. Fler tillgängliga sommarjobb betyder inte bara fler arbetstillfällen utan också att ungdomar får viktiga erfarenheter som de kan ta med sig vidare i livet. Nästa år planerar vi för att kunna erbjuda ännu fler sommarjobb i kommunen och samtidigt underlätta för det lokala näringslivet att anställa sommarjobbare, säger Anna Juhlin.

Till nyhetsarkivet