Stöd i hemmet
Vi förstår att du vill bo kvar i ditt eget hem som länge som möjligt. Därför erbjuder kommunen olika former av stöd som för att göra det lättare för dig att bo kvar hemma.
Hemtjänst för dig som är äldre
Det är viktigt att du som är äldre känner dig trygg i ditt eget hem. Om du har svårt att klara av dina vardagliga sysslor kan du ansöka om hemtjänst för att få hjälp och stöd.Hemtjänst i Sollentuna
Trygghetslarm
Du som oroar dig för att till exempel ramla eller som har en ökad risk att drabbas av akut sjukdom kan ansöka om trygghetslarm. Trygghetslarm är en behovsprövad insats och som utreds av en biståndshandläggare.
Bostadsanpassningsbidrag
Om du på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning har behov av att anpassa din bostad kan du ansöka om bidrag, enligt lagen om bostadsanpassningsbidrag.
Vad innebär bostadsanpassningsbidrag?
Fixartjänst för dig som behöver hjälp i hemmet
Har du svårt att hålla balansen? Behöver du hjälp med att byta glödlampor och batterier, hänga upp gardiner eller sätta fast lösa sladdar? Du som är pensionär och är 65 plus eller har en funktionsnedsättning kan få hjälp gratis av vår fixartjänst.
Fixartjänsten drivs av den förebyggande verksamheten på vård- och omsorgskontoret som har i uppdrag att bland annat att förebygga fallskador i hemmet.
Kontakt
Tel: 0739 15 20 17
Arbeten utförs på dagtid, vardagar.
I uppdraget ingår bland annat
- Sätta fast lösa sladdar på golvet
- Bära upp och ner lättare föremål från vind eller källare.
- Genomföra arbete som kräver att man står på stege. T.ex. byta batterier i brandvarnaren och sätta upp gardiner.
- Tunga lyft. Fixartjänst kan inte hjälpa till med lyft som kräver mer än en persons kraft.
I uppdraget ingår inte
- Flytthjälp eller ommöblering
- Städning, källsortering eller fönsterputsning
- Trädgårdsskötsel eller snöskottning
- Montering av möbler
- Arbete som kräver specialister, exempelvis elinstallationer.
Tjänsten är avgiftsfri. Men du som får hjälp av Fixartjänsten tillhandahåller själv eventuellt material som t ex glödlampor, skruvar, krokar och batterier.
Digitalt stöd
Du kan även få stöd med digitala tjänster utifrån vad just du behöver hjälp med. Det kan till exempel vara att lära dig nya funktioner på din mobil, dator eller surfplatta.
I uppdraget ingår bland annat
- Hjälp med att ladda ner applikationer och program.
- Hjälp med att ringa, skicka sms, e-post eller bilder till vänner och familj, eller använda videosamtal, se på filmer och lyssna på musik.
- Enklare hjälp med TV så som koppling, kanalsortering och informativ hjälp.
- Det kan också vara stöd för användning av Mobilt BankID och digitala inköp.
Den digitala coachen finns tillgänglig på kommunens träffpunkter under utsatta tider. Du kan även få hjälp i hemmet om du har svårt att ta dig till en träffpunkt.
Här hittar du våra träffpunkter
Hjälpmedel
Du som har en funktionsnedsättning kanske behöver olika hjälpmedel för att livet ska fungera så bra som möjligt. Exempel på hjälpmedel är rullator, käpp och rullstol.
Träffa en förskrivare för hjälpmedel
För att få någon form av hjälpmedel behöver du träffa en person som är behörig att förskriva sådana. En förskrivare kan till exempel vara en:
- arbetsterapeut
- sjukgymnast
- fysioterapeut
- logoped
- audionom
- synpedagog
- sjuksköterska
Ofta börjar du med att ta kontakt med en vårdcentral eller motsvarande vårdmottagning, de kan sedan hänvisa dig vidare till rätt förskrivare.
Mer information om hjälpmedel på 1177 Vårdguiden
På 1177 Vårdguiden har Stockholms läns landsting samlat all information du behöver veta om hjälpmedel. Till exempel vad som händer om ett hjälpmedel går sönder eller om du ska lämna tillbaka ett, och även hur du ansöker.
Uppsökande verksamhet för äldre
En viktig del av vårt förebyggande arbete är uppsökande verksamhet. Om du fyller 85 år och inte redan har någon form av hjälp från äldreomsorgen kommer vi kontakta dig för ett samtal.
Om våra hälsopedagoger
Vi som arbetar som hälsopedagoger vägleder dig som senior till hälsofrämjande aktiviteter med social gemenskap. Om du önskar kan vi följa med dig första gången till en av våra träffpunkter i kommunen. Vi kan även hjälpa dig att få kontakt med Frivilligcentralen, som bedriver volontärverksamhet, samt med olika aktörer i kommunen som arbetar hälsofrämjande.
Hembesök
Hälsopedagogerna i kommunen erbjuder dig som senior ett hembesök. Hembesöket erbjuds aktivt till olika målgrupper, till exempel till dig som är 85 år. Är du yngre eller äldre senior och önskar ett hembesök är du välkommen att själv kontakta oss. Vid hembesöket får du information om kommunens hjälp- och stödinsatser och vart du vänder dig. Vi samtalar kring trygghet och hälsa, vilka aktiviteter och mötesplatser som finns för seniorer i Sollentuna kommun och hur du kan förebygga fallolyckor i hemmet. Du kan diskutera och ställa frågor utifrån din situation och i förebyggande syfte för framtiden. Hembesöket kostar ingenting.
Kontakt
Vi som arbetar som hälsopedagoger heter Caroline Helenius och Karin Stenberg. Du kan kontakta oss via e-post eller genom att ringa kommunens kontaktcenter.
E-post: hembesok@sollentuna.se
Telefon, kontaktcenter: 08-579 210 00