Till navigation Till innehåll (s)

Till föräldrar om alkohol, droger, tobak och spel

Du som förälder har en viktig roll i att förhindra att unga testar och använder tobak/nikotin, alkohol och narkotika. Ett av de vanligaste skälen till att ungdomar avstår är att de inte vill göra sina föräldrar besvikna. Är du tydlig med din inställning är chansen större att ditt barn inte ens provar.

Tobak, alkohol och narkotika – så börjar användandet

Tobaksprodukter är vanligt bland unga, dock har de i stor utsträckning ersatts av tobaksfria produkter som e-cigaretter och vitt snus. Nikotinhalten är ofta hög i dessa produkter och har visat sig föra med sig flera negativa effekter på hälsan. 

Ungdomar som använder dessa produkter erbjuds också oftare att köpa narkotika. Att avstå från tobak och nikotinprodukter kan därför göra det lättare och ökar chansen att man inte testar andra droger. Nio av tio unga som börjar röka eller snusa gör det innan de fyller 18 år. Att bli beroende går snabbare än vad många tror, särskilt bland unga där hjärnan inte är färdigutvecklad. Ett beroende innebär också en högre risk att utveckla fler beroenden. 

Högtider då ungdomar testar på alkohol

Det finns flera tillfällen under året då vi ser att det är större risk att ungdomar testar alkohol för första gången och blir berusade. Det sker vid speciella tillfällen som valborg och skolavslutning, festivaler, skolstart, höstlov/halloween samt nyår. Det är också vanligt att ta andra risker som att testa andra preparat när man redan är påverkad av alkohol. 

Så kan du hjälpa ditt barn 

  • Prata med ditt barn varje dag, var nyfiken och ställ frågor. 
  • Stå på dig - Bjud inte på tobak/nikotin eller alkohol och köp inte ut. De som blir bjudna på alkohol kommer att dricka mer. 
  • Håll koll på din egen konsumtion av tobak/nikotin, alkohol och eventuella läkemedel. Var en förebild. 
  • Sätt tydliga gränser. Barn som är väl medvetna om sina föräldrars inställning och förväntningar, lever lättare upp till dem. Inkludera gärna äldre syskon och vänner i samtalet. 
  • Lär känna ditt barns kompisar och deras föräldrar. 
  • Prata med andra föräldrar om vad som gäller kring fester, alkohol, tider m.m. Gemensamma regler är lättare att hålla, samtidigt som de gör att argument som "alla andra får" inte fungerar.
  • Håll dig informerad om var din tonåring är på fritiden. Ha koll på utetider, kontanter, bank- och swishkonto och internetaktivitet. 
  • Hjälp din ungdom – skjutsa, hämta, håll kontakt, stanna uppe på kvällen och vänta på att ditt barn kommer hem. 
  • Var extra närvarande vid större förändringar och extra vaksam på skolk, sämre resultat i skolan och drogliberala kompisar. 

Tips om hur du kan prata med din ungdom om alkohol

I Tonårsparlören hittar du fakta och tips om alkohol och annat som föräldrar ofta funderar på. 

Tonårparlören

Nattvandring

I samband med till exempel skolavslutningar kan du som är förälder nattvandra tillsammans med andra föräldrar.

Farsor och Morsor i Sollentuna

Är du orolig för att din tonåring använder alkohol/droger?

Om du som förälder är orolig för att din tonåring använder alkohol/droger kan du höra av dig till någon av våra verksamheter. Det är viktigt att söka hjälp tidigt och att gå på sin magkänsla. Det är aldrig försent att ta hjälp. 

Mini-Maria Sollentuna (alkohol, droger och spel om pengar)

Fältteamet

Socialtjänstens mottagningsenhet, barn och unga

Mer läsning för dig