Du som redan har kontakt med socialtjänsten
Här har vi samlat information som kan vara bra för dig som redan har kontakt med socialtjänsten.
Det finns många olika anledningar till att barn och unga har kontakt med socialtjänsten. Oavsett varför du har kontakt med oss har du, precis som alla andra barn och unga hos oss, en socialsekreterare som är ansvarig för just dig och din familj. Du är alltid välkommen att ställa frågor eller säga vad du tycker till din socialsekreterare. Din socialsekreterare vill gärna veta vad du tycker och känner.
Varför har jag kontakt med socialtjänsten?
Det är inte säkert att du vet varför du har kontakt med oss på socialtjänsten. Då får du gärna fråga din socialsekreterare. Trots att vi tror att vi är tillräckligt tydliga med varför barn och unga har kontakt med oss, är det inte alltid säkert att alla har förstått. Självklart ska du veta varför vi är inblandade i ditt liv. Du får gärna fråga flera gånger.
Vilken hjälp får vi från socialtjänsten?
Om du inte riktigt vet vilken hjälp socialtjänsten ger dig och din familj är det bara att fråga dina föräldrar eller din socialsekreterare. Din socialsekreterare vill att du ska veta vilken hjälp ni får. Här kan du läsa mer om vilken hjälp som finns att få av oss
Om du vill förbereda dig inför en träff med din socialsekreterare
Din socialsekreterares jobb handlar om att du ska få det bra. Den enda som vet precis hur du mår och vad du behöver för att må bra är du själv. Därför kan det vara bra att förbereda sig inför ett möte med socialsekreteraren.
- Fundera gärna på hur ditt liv ser ut just nu. Finns det något som gör dig ledsen och finns det något som gör dig glad. Skriv gärna ner några punkter innan vi ses – det gör det lättare för oss att förstå vad vi kan hjälpa dig med.
- Om du till exempel inte trivs hemma kan vi hjälpa dig att prata med dina föräldrar om det som inte känns bra. Socialsekreterare är vana att prata om svåra saker.
- Om dina föräldrar ska med dig när du träffar din socialsekreterare kan du fundera på om du vill sitta själv med din socialsekreterare en stund. Då kan du ringa din socialsekreterare innan och säga det eller säga det på mötet.
När många är inblandade
Ibland är det många vuxna inblandade för att hjälpa ett barn och en familj. Det kan vara till exempel socialtjänsten, BUP och skolan. Om det är så för dig och din familj kan alla ses tillsammans och göra en gemensam planering för att du ska få det så bra som möjligt. Det kallas nätverksmöte eller SIP – Samordnad Individuell Plan.
Vad är skillnaden mellan LVU och SoL?
LVU (lagen om vård av unga)och SoL (socialtjänstlagen)är två olika lagar som används i olika situationer. SoL används när familjer eller personer vill ta emot hjälp och LVU används när personer inte vill ta emot hjälp. Då kan socialtjänsten låta en domstol som kallas förvaltningsrätten bestämma om personen ändå måste ta emot hjälp eller inte.
En ungdoms berättelse om mötet med socialtjänsten
Jag vill se filmen "En ungdoms berättelse om mötet med socialtjänsten"