Till navigation Till innehåll (s)

En månad fri från våld i nordväst

En månad fri från våld är ett återkommande samarbete mellan sex nordvästkommuner. Under hela november så arrangeras föreläsningar för att öka kunskapen och stärka samverkan kring våld i nära relationer.

En månad fri från våld är ett återkommande samarbete mellan sex nordvästkommuner som pågår under hela november. De kommuner som ingår i samarbetet är Sollentuna, Upplands Väsby, Sundbyberg, Solna, Sigtuna och Järfälla.

Under kampanjmånaden arrangeras kompetenshöjande digitala föreläsningar för att öka kunskapen och ge stöd till kommunernas personal, och insatser för att stärka samverkan kring våld i nära relationer lokalt. Varje år utgår den digitala föreläsningsserien från ett nytt tema och temat för 2024 är hur vi kan förebygga våldsutsatthet från tidigt normförändrande till insatser för att förebygga dödligt våld i nära relationer.

Tidigare teman är:

  • 2020 Barn och unga, att upptäcka, agera och förebygga våldsutsatthet.
  • 2021 Grupper som riskerar ett svagt samhälleligt stöd och hur vi kan upptäcka, agera vid och förebygga våldsutsatthet.
  • 2022 Upptäcka, agera vid och förebygga ett våldsamt beteende.
  • 2023 Sexuellt våld.

Föreläsningsprogram för 2024

Tillsammans kan vi förebygga våld – det är inget att vänta på!

Föreläsare: Sofie Kindahl, Jämställdhetsmyndigheten

Våld går att förebygga, men hur går vi tillväga? Temamånadens första föreläsning ger en introduktion till prevention i allmänhet - och våldsprevention i synnerhet. Hur kan vi samverka för att utveckla ett kunskapsbaserat förebyggande arbete? Vilka behöver vara med på banan – och vad säger forskningen om vad som fungerar? Jämställdhetsmyndigheten presenterar Inget att vänta på – en handbok i fem steg. 

  • Datum och tid: 5 november klockan 11.00- 12.00

Normkritisk pedagogik i förskolan

Föreläsare: Emilia Åkesson, lektor på Linköpings Universitet.

Föreläsningen utgår framförallt ifrån två frågeställningar. Vad är normer och intersektionalitet? Hur kan normkritisk pedagogik kopplas till våldspreventivt arbete?

  • Datum och tid: 8 november klockan 11.00- 12.00

Hur kan skolan vara en arena för dialog med vårdnadshavare, i syfte att förebygga våld?

Föreläsare: Emelie Rönnblad, Acting 4 change

Bygga Broar är en modell för ett långsiktigt och hållbart värdegrundsarbete inom förskola, skola, socialtjänst och andra verksamheter som möter barn, unga och vårdnadshavare. Målet är att stärka barn och ungas rättigheter, främja integration och förebygga hedersrelaterat våld och förtryck. Föreläsningen handlar om dialog, bemötande och inkludering, och hur vi kan skapa tillitsfulla relationer mellan personal och vårdnadshavare. Vi kommer bland annat att få ta del av konkreta exempel från en skola som arbetat länge med dialogmöten för vårdnadshavare.

  • Datum och tid: 11 november klockan 15.00- 16.00

Shanazi Hjältar- Förebilder mot hedersrelaterat våld och förtryck

Föreläsare: Rodin Hajo, Verksamhetsutvecklare, Shanazi Hjältar. Stefan Sjöberg, docent i socialt arbete och lektor (PhD) i sociologi, Högskolan i Gävle.

Medverkande: Unga män som utbildats till Shanazi hjältar.

Shanazi är unga män som kämpar för rätten att välja sitt eget liv - mot våld och förtryck i hederns namn. Genom utbildning och förebildsarbete stärker Shanazi hjältar ungas förmåga att våga se, förstå och agera. Denna föreläsning belyser Shanazi hjältars arbetssätt, med utgångspunkt i mänskliga rättigheter, barns rättigheter, jämställdhet och demokrati. Stefan Sjöberg (m.fl.), som har undersökt Shanazi hjältars potential i att förebygga och långsiktigt minska hedersrelaterat våld och förtryck, presenterar forskningsförankrade insikter om Shanazi hjältars positiva inverkan och framgångsfaktorer.

  • Datum och tid: 12 november klockan 13.00- 15.00

Barn som utsätts för våld inom familjen

Föreläsare:  Maskrosbarn

En inspirerande föreläsning från barnrättsorganisationen Maskrosbarn om barn och ungas egna berättelser, tankar och känslor kring att bli utsatt för olika typer av våld av den som ska stå en närmast – ens förälder. Föreläsningen innefattar en beskrivning av Maskrosbarns verksamhet och möten med de tusentals ungdomar som de har kommit i kontakt med sedan starten 2005. Vad ger våld för konsekvenser och hur kan man förebygga att barn lever i fortsatt våldsutsatthet? Föreläsningen fokuserar på förändringsmöjligheter och ger konkreta tips och idéer direkt från unga kring hur ni kan arbeta förebyggande samt vad de önskar för stöd.

  • Datum och tid: 14 november klockan 14.30- 16.30

Ska vi verkligen lägga tid på våldsförebyggande arbete när vi har elever med ofullständiga betyg?

Föreläsare: Happy Arenvall Hilmarsdottir, direktör för barn- & ungdomsförvaltningen i Järfälla kommun (40 min) och Catarina Westin och Linda Östlund, biträdande rektorer på Lillhagsskolan (f-9) i Gävle (20 min).

Happy Arenvall Hilmarsdottir berättar om hur hon vände skolresultaten i Järva med hjälp av våldspreventivt arbete. Catarina Westin, Linda Östlund berättar om deras arbete med våldsprevention på Liljansskolan i Gävle, vilka vinster detta gett men också de utmaningar som finns. Denna föreläsning riktar sig till dig som är skolledare, strateg eller intresserad/involverad i skolfrågor.

  • Datum och tid: 18 november klockan 13.00- 14.15

Grovt och dödligt våld mot barn och vuxna i nära relation – hur kan vi förebygga att det sker?

Föreläsare: Föreläsare Moa Mannheimer och Marie Nyman, utredare på Socialstyrelsen.

Föreläsarna presenterar resultaten från Socialstyrelsens skade- och dödsfallsutredningar 2022-2023 där det utretts ärenden med 26 barn och 43 vuxna som utsatts för grovt eller dödligt våld. Föreläsarna presenterar de brister som identifierats i samhällsaktörernas kontakter med brottsoffer och gärningspersonen tiden innan brottet. Utifrån bristerna diskuteras också hur samhället kan och måste agera mer för att minska våld i nära relation och att barn far illa där samverkan är en central faktor för att ge insatser som minskar risken för dessa allvarliga brott.

  • Datum och tid: 19 november klockan 9.00- 10.00

Kan föräldraskapsstöd förebygga våld?

Föreläsare: Kajsa Lönn Rhodin är leg. psykolog, leg psykoterapeut och utvecklingsledare vid Länsstyrelsen i Stockholms län. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med barn och föräldrar, bland annat inom barn- och ungdomspsykiatrin och socialtjänsten. Kajsa är även författare och har utvecklat flera föräldrastödsprogram, bland annat Alla Barn i Centrum (ABC).

Föräldraskapsstöd är ett viktigt område inom socialt arbete och många kommuner och socialtjänster runt om i landet erbjuder någon form utav föräldrastöd till sina familjer. Föräldraskapsstöd kan bidra till att förändra genusnormer och verka för ett jämställt föräldraskap som vi vet har hälsofrämjande barnperspektiv. Men vad innebär föräldraskapsstöd när det gäller att förhindra och förebygga våld i nära relation och våld mot barn och vilken kunskap kan vi i så fall luta oss emot?

  • Datum och tid: 25 november klockan 10.00- 11.00

Trygga hem & trygga gator - en proaktiv ansats mot gängkriminalitet och våld i nära relationer

Föreläsare: Marcus Antonsson. Markus har arbetat som polis i över 20 år och har bland annat arbetat som chef för utredningsavdelningen brott i nära relation i City och chef/projektledare för det prisbelönta IGOR-projektet under nästan fyra års tid.

Efter över 20 år som polis har Markus samlat på sig gedigen kunskap i samhällsfrågor som rör mäns våld mot kvinnor/våld i nära relationer, säkerhet och trygghet.  Föreläsningen kommer att beröra sambandet mellan våld i nära relationer och gängkriminalitet, våldsförebyggande arbete, samverkan och varför IGOR-projektet fungerade i verkligheten. IGOR stod för ”I gemensam organisation mot relationsvåld”. IGOR-gruppen var en operativ specialgrupp innehållande specialutbildade socialsekreterare och poliser som med tillit och förtroende som grund jobbade uppsökande för att stoppa mäns våld mot kvinnor.

  • Datum och tid: 28 november klockan 9.00- 11.00

Anmälan

Du som är medarbetare i någon av de sex kommuner som ingår i nätverket kan göra din anmälan till föreläsningarna via anmälningslänken nedan.

Anmälningslänk

Extrainsatt föreläsning

Denna föreläsning har en egen anmälningslänk men riktar sig kommunernas personal. 

Digital föreläsning om beroendeproblematik och våldsutsatthet

Föreläsare: Johanna Gustavsson, socionom och enhetschef Östergötlands Stadsmissions behandlingshem

Till Östergötlands Stadsmissions behandlingshem har kvinnor som har beroendeproblematik och är våldsutsatta kommit i 30 år. Behandlingshemmet har specialisering kring substansberoende, trauma och våldsutsatthet. Johanna Gustavsson har arbetat på behandlingshemmet sedan 2021 och kommer genom denna föreläsning ge en bild av hur våldsutsatthet kan leda till beroende och hur beroende kan försvåra våldsutsattheten. 

  • Datum och tid: 8 november 10.00- 11.30

Jag vill anmäla mig till den extrainsatta föreläsningen

Kontakt

Mer läsning för dig