Fornminnen
Människor har bott, odlat marken och idkat handel i Sollentuna i mer än 3500 år. Här finns över 2 000 fornlämningar.
Sollentuna reser sig ur havet
Under den senaste istiden täcktes Sollentuna av ett nästan två kilometer lager is och snö. När isen smält bort låg hela Sollentuna under vatten. När isen försvann började marken höja sig igen. Fornlämningarna visar att människorna bodde på öar och längs med kusten. I filmen kan du följa landhöjningen och få veta mer om de spår av dåtiden som vi fortfarande kan se.
Fornlämningar på Järvafältet
Fynd av stenyxor vittnar om att de första människorna här troligen var stenålderns jägare och fiskare. De första fasta bosättarna kom under bronsåldern.
Under järnåldern befolkades Järvafältet mer allmänt. Då började skogarna öppnas upp och odlingsmarken gjorde framsteg. Både Bögs gård och Väsby gård ligger på platser där järnåldersbönder bodde. Här finns gravfält från den tiden. Norr om Väsby gård och öster om Norrtorp finns två fina fornborgar från järnåldern.
Boplats på järnåldern - så här kan det ha sett ut
För att levandegöra järnålderns landskap har vi byggt ett järnåldershus på rätt historisk plats mellan Bög och Väsby. I anslutning till huset finns rekonstruerade fläteshägnader av äldre järnålderstyp och en åkeryta som odlas med gamla grödor, till exempel lin och emmervete.
Gravfält i Edsviken
Engelska parken i bostadsområdet Edsviken är ett av de största fornlämningsområdena i Sollentuna. Här finns 114 gravar och är det äldsta vårdade gravfältet i Sverige. Strax intill ligger Kummelbyåsen med 22 gravar ett område vid Drotsvägen med cirka tio högar.
Fornlämningar i Skillinge
Intill Sollentuna kyrka finns två gravfält. Här låg förmodligen en stormansgård, det gamla Tuna, som givit Sollentuna dess namn. En mycket värdefull runhäll återfanns 1924 vid Skillingeberget intill Sollentuna golfbana.
Kung Agnes hög
Strax söder om Sollentuna centrum reser sig "Kungshögen", en gravhög från forntiden. Den påminner om Uppsala högar och är kanske lika gammal. Och vem är det som ligger i graven?
Fornborgar i Sollentuna
De två främsta är Rotebro Skans i Rotsunda och Borgberget i Sjöberg på gränsen till Danderyd. På Järvafältet, norr om Väsby gård och öster om Norrtorp finns två fina fornborgar från järnåldern.
Runstenar
En runsten som det ofta berättas om är Jarlabankes sten i Sätraskogen. Jarlabanke var en storbonde i Täby i mitten på 1000-talet. Vid Kummelby kyrka står en ståtlig sten som återfanns 1953 och dateras till 1000-talet. Nära sjön Snuggan inne i skogen står en stor mycket vacker sten. Det finns också runstenar i Edsbergsparken och intill Sollentuna kyrka.
Vill du veta mer?
Vill du veta mer om Sollentunas runstenar kan du hämta ut en gratis folder på biblioteket i Turebergshuset. Foldern är framtagen av hembygdsföreningen i samarbete med kommunen.