Maratonstenen och "Japanen som försvann"
Maratonstenen är ett minnesmärke över Olympiaden i Stockholm 1912. Maratonloppet startade på Stockholms stadion och löparna sprang till Sollentuna, till loppets vändpunkt vid krönet av kyrkbacken vid Sollentuna kyrka.
"Japanen som försvann"
Japanen Shizo Kanakuri var maratonlöpare i Olympiska spelen sommaren 1912 i Stockholm. Det var en ovanligt het dag, med över 30 grader. Shizo Kanakuri hade rest långt för att delta i loppet. I höjd med Tureberg blev hettan och löpningen för mycket. Kanakuri bröt loppet utan att meddela arrangörerna. Han gick han då in i en trädgård i Tureberg och blev bjuden på saft innan han tog tåget tillbaka till Stockholm.
Kanakuri var inte ensam om att bryta loppet. Hälften av alla deltagare gjorde samma sak, den heta sommaren 1912. Han bjöds tillbaka till Sverige, 76 år gammal, och fick gå i mål 54 år efter sin start.
Maratonstenen
Idag finns monumentet Maratonstenen på platsen för loppets vändpunkt. Det tillkom på initiativ av Olympiska kommittén, som ett minne av maratonloppet som gick från Stockholms stadion till Sollentuna och tillbaka.
Konstnär var Torben Grut, som även ritade Stockholms stadion. Texten på stenen lyder: "Marathon Vändpunkten och 1912". Till en början var Maratonstenen placerad på kyrkbackens krön men har flyttats några gånger. Den står sedan 2012 strax söder om Sollentuna kyrka.
OS-paviljongen
Intill Klockargården, vid Sollentuna kyrka, står ett litet lusthus. Det lilla lusthuset har förvandlats till en Maraton-paviljong med bilder och texter som har rubriker som ”Japanen som försvann”, ”Portugisiskt dödsfall” och ”Jubileumsmaraton 2012”. Paviljongen har endast tre väggar så utställningen går att se dygnet runt.
Det finns inget slutdatum för utställningen. Vi hoppas att den kan vara kvar många år framöver.