
Gruppbild
Sustainable Poetry-yra på Makerzone
Elever prisades på Världspoesidagen. Under Världspoesidagen i fredags höll Makerzone en diplomutdelning för att hylla elevers kreativa bidrag till poesitävlingen ”Mod att förändra – mångfald och medkänsla – Poesiutmaningen läsåret 2024/2025”.
Tävlingen är en del av Sustainable Poetry, ett initiativ som vill visa hur barns och ungas röster kan bidra till en mer hållbar samhällsutveckling. På plats fanns utbildningsnämndens ordförande Soley Aksöz Lithborn (M), som tillsammans med Makerzone överräckte diplom och blommor till åtta kreativa poesibidrag.
Elever från flera Sollentunaskolor
Bland de prisade poeterna fanns elever från Helenelundsskolan, Rudbecks gymnasium, Silverdalsskolan och Tegelhagens skola. Eleverna har arbetat med poesin på innovativa sätt, där bland annat programmeringspoesi, stop motion och animerade presentationer användes som uttrycksformer. Makerzone ville med årets poesitävling lyfta fram vikten av kreativt skapande i skolan, där estetiska, mulitmodala och digitala skapandet får vara med på ett genomtänkt sätt.
En lärare från Helenelundsskolan berättar hur arbetssättet på Makerzone har inspirerat undervisningen:
- Vi har blivit inspirerade av att arbeta på detta sättet på Makerzone. Det var roligt att se hela gruppens arbete, alla var engagerade och gjorde verkligen sitt bästa.
– Vi vill tacka alla fantastiska elever och lärare i Sollentuna kommun som deltog för ett fint samarbete! Tillsammans stärker vi ungas röster och deras mod att förändra – med mångfald och medkänsla i centrum, säger Alexander Hult och Lisa Eriksson på Makerzone.
Poesibidragen publiceras i en antologi
De prisade poesibidragen kommer att samlas i en kommande antologi, som visar hur skapande och hållbarhet kan gå hand i hand.