Förskola och skola
En fungerande skolgång och att gå i förskola är bland de viktigaste friskfaktorerna för ett barn. Friskfaktorer är sådant som leder till ökad hälsa och välbefinnande för ett barn eller vuxen. I Sollentuna kommun finns både fristående och kommunala förskolor och skolor samt pedagogisk omsorg för barn (familjedaghem).
Alla barn och elever ska känna sig trygga i förskolan och skolan.
Om trygghet och likabehandling på Sollentuna kommuns webbplats
På varje skola finns ett elevhälsoteam som kan bestå av rektor, skolsköterska, specialpedagog, kurator och studie- och yrkesvägledare samt vid behov även skolläkare och psykolog. Elevhälsoteamet har regelbundna möten då man tar upp aktuella behov och problem. Teamet kan ge någon av sina medlemmar i uppdrag att arbeta vidare med ett specifikt problem eller frågeställning, till exempel någon elev som behöver extra stöd i någon form. Kuratorer och skolsköterskor har vid behov enskilda samtal med elever. Samtalen kan handla om relationer, stress, ekonomi, mobbning, kärlek, diskriminering, ensamhet, sorg, utsatthet på nätet, med mera. Det kan skilja sig mellan olika skolor hur elevhälsoarbetet är utformat.
För barn i förskolan/pedagogisk omsorg finns ingen elevhälsa att tillgå på samma sätt som i skolan. Däremot finns specialpedagoger och Sollentuna föräldrastöd som arbetar med förskolan, oavsett om den är kommunal eller fristående. Sollentuna kommun och Region Stockholm har också samverkansprojektet SAGA Sollentuna som är till för förskolor och pedagogisk omsorg.
Stöd och anpassningar
Ibland kan ditt barn behöva särskilt stöd eller anpassningar i skolan eller förskolan för att det ska fungera bra.
Om stöd och anpassningar på Sollentuna kommuns webbplats
Närvaro och frånvaro
Alla elever i grundskola och grundsärskola har skolplikt. Ansvaret för att skolplikten uppfylls är delat mellan flera parter. Barnets vårdnadshavare ansvarar för att barnet kommer till skolan. Huvudmannen för den skola som eleven går i ska se till att eleven följer sin skolgång. Huvudman är kommunen om det är en kommunal skola och skolans styrelse om det är en fristående skola. Om eleven inte kommer till skolan trots olika insatser både från skolan och från vårdnadshavare ska skolan rapportera detta till utbildningskontoret.
Stöd i samarbete med förskola och skola
Ibland kan du som förälder tycka att det är bra att ta hjälp av någon utomstående kring frågor som rör ditt barns tillvaro i förskola och skola. Då kan du kontakta Sollentuna föräldrastöd.