Ångest
Ångest är en stark rädsla eller oro, som ofta känns i kroppen. Att vara orolig är mycket vanligt, särskilt när man utsätts för påfrestningar eller större förändringar. Oro går oftast över efter en tid. Om oron är mycket stark och håller i sig under en längre tid, och det påverkar hur personen mår och fungerar i vardagen kan det handla om det som kallas ångest. Ångest kan upplevas olika för olika människor.
Tecken och symptom
Det här är vanliga uttryck för ångest hos barn:
- Hen börjar lätt gråta.
- Hen får ofta utbrott.
- Hen är rastlös.
- Hen har svårt att somna.
- Hen har svårt att koncentrera sig.
- Hen är irriterad, drar sig undan eller är svår att få kontakt med.
Symtom på ångest kan upplevas olika för olika barn, och yttra sig på olika sätt beroende på barnets ålder. Det kan också kännas olika vid olika tillfällen.
Ett barn kan till exempel beskriva ångest så här:
- Det känns som fjärilar i magen.
- Det gör ont i magen eller man mår illa.
- Hjärtat slår hårt och/eller snabbt.
- Det känns som ett tryck över bröstet.
- Det är svårt att andas.
- Musklerna är spända, kroppen skakar eller darrar.
- Det gungar och snurrar i huvudet.
- Det känns som att det sitter en klump i halsen eller i magen.
Hen kan plötsligt bli kissnödig eller lös i magen, och behöva gå på toaletten ofta.
Ångest kan kännas i kroppen på många olika sätt. Symtomen beror på att hjärnans nervsystem släpper ut stresshormoner, viket påverkar flera organ i kroppen.
Ångestsyndrom hos barn och tonåringar
Ångestsyndrom är ett samlingsnamn för flera olika diagnoser. Vilka besvär barnet får beror på vilken sorts ångestsyndrom det handlar om. De här diagnoserna räknas till ångestsyndrom:
- specifika fobier
- paniksyndrom
- agorafobi – torgskräck
- separationsångest
- generaliserat ångestsyndrom, GAD
- social ångest, som tidigare kallades social fobi
- selektiv mutism – ofrivillig tystnad
Ibland kan barnet ha besvär som stämmer in på mer än ett syndrom. Besvären kan gå över med tiden, men ofta behövs behandling.
Stöd och hjälp vid ångest
-
Barnhälsovården arbetar med att upptäcka och förebygga fysisk, psykisk och social ohälsa hos barn i förskoleåldern samt att stödja föräldrar i föräldraskapet. Verksamheten utgår från ett folkhälsoinriktat och psykosocialt perspektiv. Barnhälsovården ska också uppmärksamma och påtala risker i barnets närmiljö samt hjälpa till att tidigt upptäcka och hjälpa barn som riskerar att fara illa.
Kontaktuppgifter
Sollentuna familjecentral
Edsbergs familjecentral
Rotebro familjecentral
-
Vid allvarligare psykisk ohälsa såsom depression, mycket ångest eller självskadebeteende kan du vända dig till BUP (barn och ungdomspsykiatri).
Kontakt: BUP ”En väg in” 08-123 524 50.
Om barnet redan har kontakt med Sollentuna BUP: 08-123 522 50
För akut vård på kvällar och helger så kan du ringa BUP Akutenhet 08-123 669 00.
Mer om BUP
Vid lättare psykisk ohälsa har vårdcentralerna ansvar för barn mellan 6-18 år. Om du misstänker att du barn har autism, ADHD eller liknande vänder du dig i första hand till elevhälsan eller BVC för barn under 6 år. Vid misstanke om ADHD kan du även vända dig till Barncentrum Sollentuna BUMM.
BUP Sollentuna rapporterar till SKL:s Väntetidsdatabas. Med hjälp av Väntetidsdatabasen kan du se hur tillgängligheten till mottagningen ser ut.
-
Elevhälsan arbetar för att skolelever från förskoleklass till gymnasiet ska må bra både fysiskt och psykiskt. Uppdraget utgår från tanken att elever som mår bra har både lättare att tillgodogöra sig undervisningen och uppsatta mål i skolan och att må bra senare i livet. På varje skola finns ett elevhälsoteam som består av rektor, skolsköterska, specialpedagog och kurator och vid behov även skolläkare, psykolog och studievägledare.
Elevhälsoteamet har regelbundna möten då man tar upp aktuella behov och problem. Teamet kan ge någon av sina medlemmar i uppdrag att arbeta vidare med ett specifikt problem eller frågeställning, till exempel någon elev som behöver extra stöd i någon form. Kuratorer och skolsköterskor har vid behov enskilda samtal med elever. Samtalen kan röra till exempel oro, nedstämdhet, ensamhet, konflikter, självmordstankar, dataspelsberoende, problem med ätande eller självskadebeteende.
Kontaktuppgifter
Ta kontakt med elevhälsan på ditt barn skola för mer information och hjälp.
-
Malinamottagningar är psykologmottagningar som tar emot familjer med barn 0–5 år som till exempel behöver få hjälp vid svårigheter i föräldraskapet eller när det finns oro för barnets mående. Det kan också handla om att det blir mycket konflikter hemma. Även den som väntar barn kan få hjälp inför det kommande föräldraskapet. Till mottagningarna kan familjer vända sig själva eller komma till via en remiss från till exempel BVC eller en barnmorskemottagning. Närmsta Malinamottagningarna för Sollentuna ligger i Solna och i Kista Galleria.
Kontaktuppgifter:
Rädda Barnens Malinamottagningar för barn 0-5 år
-
Ungdomsmottagningen är till för dig mellan 12 och 23 år. Hit kan du gå om du till exempel har frågor om kroppen eller om sex och preventivmedel. Du kan också gå till ungdomsmottagningen om du mår dåligt och behöver någon att prata med. Det kan gälla till exempel stress, nedstämdhet, sexualitet, relationer, identitet eller något helt annat. Ungdomsmottagningen erbjuder också samtal för par som vill prata om sin relation. På mottagningen arbetar barnmorskor, kuratorer, och läkare. Det är gratis för dig att besöka ungdomsmottagningen och de som jobbar här har tystnadsplikt och hbtq-kompetens.
- samtalsstöd hos kurator
- sexuell rådgivning
- ställa frågor om kroppen och bli undersökt
- testa dig för könssjukdomar
- göra graviditetstest
- akut-p piller
- hämta kondomer.
Kontaktuppgifter
- Barnmorska: 08- 579 498 85
- Kurator: 08-579 211 80
- För rådgivning och tidsbokning: 08-579 211 80
Telefontider och mer information på webben
-
Vårdcentralerna har i uppdrag att erbjuda vård för såväl fysisk som psykisk ohälsa för barn och unga mellan 6-18 år. vid Besvären ska vara av lättare eller medelsvår karaktär. Exempelvis kan det handla om mild till måttlig ångest och depression eller sömnproblem. I Sollentuna är det till Attundahälsan, Rotebro eller Edsbergs vårdcentraler du kan vända dig.
Vården ska omfatta psykiatrisk bedömning, psykologisk behandling, stödinsatser, samverkan, koordinering, uppföljning och konsultationer. Vårdcentralerna har även ansvar för att samverka med elevhälsa, BUP och socialtjänst för att inget barn ska riskera att stå utan hjälp.
För barn som är yngre än 6 år kan du vända dig till BVC, Malinamottagningen och/eller BUP.
Kontakta vårdcentralerna via 1177
BUP behandlar svårare psykisk ohälsa. För lättare eller medelsvår psykisk ohälsa kan du vända dig till en vårdcentral för behandling inom första linjens psykiatri. Du som är ung kan även vända dig till elevhälsan på skolan och ungdomsmottagningen för råd och stödsamtal hos en kurator, som vid behov kan hänvisa dig vidare. För barn under 6 år kan du vända dig till BVC eller Rädda barnens Malinamottagningar för barn 0-5 år.
Personer över 18
Om personen är över 18 år kontakta vårdcentralen för vård och vid behov hjälp med att komma till en specialistmottagning.
Källa
Ångest - stark oro - 1177.se