Sexuella övergrepp
När en person gör något sexuellt mot någon annan mot dennes vilja är det olagligt. Det behöver inte ha förekommit hot och våld eller att personen har varit i en särskilt utsatt situation.
Sexualbrott kan ske på olika platser och på olika sätt. Det kan ske inomhus, utomhus eller via nätet. Det vanligaste är att det är någon som man känner som begår övergreppen. Det kan till exempel vara någon i skolan, på jobbet, en kompis, en tränare eller någon i familjen. Det kan även vara den man är ihop med eller är kär i. Det är mer ovanligt med så kallade överfallsvåldtäkter, alltså att bli överfallen av en okänd person utomhus.
Om du är under 15 år så är det olagligt att göra något sexuellt. Det är ett allvarligt brott även om det inte har varit något våld eller hot inblandat. Det gäller även om den som är under 15 är med på att ha sex, eller har tagit initiativet till det. Samma sak gäller personer upp till 18 år om den som gör något sexuellt med personen är någon som har ansvar för hen. Till exempel en förälder eller annan vårdnadshavare. Det är olagligt att försöka övertala någon under 15 år att göra något sexuellt på nätet.
Tecken och symtom
För en del kommer reaktionerna omedelbart. Vissa mår bättre efter att man till exempel pratat med familj eller vänner. För många sätter övergreppen djupa spår, som tar långt tid att hantera. För en del kan reaktioner på övergreppet komma flera år efter att det skedde. Nya livssituationer eller händelser, som att gå på en läkarundersökning eller att inleda en ny relation, kan göra så att minnet av övergreppet kommer tillbaka.
Nedstämdhet, sömnsvårigheter, ångest och självmordstankar är vanliga symtom på att ha blivit utsatt för ett övergrepp. Men det finns många sätt att reagera på:
- Skuldkänslor för det som hänt.
- Känslor av skam och äckelkänslor inför sig själv och sin kropp.
- Känsla av rädsla.
- Kroppsliga symtom som värk, spänningar och magproblem.
- Minnesbilder eller förnimmelser i kroppen.
- Sömnsvårigheter eller vakna upp av mardrömmar.
- Svårare att lita på andra.
- Olika så kallade självskadebeteenden, kopplat till exempel till mat, kropp eller sex.
- Självkänsla kan påverkas starkt och förmågan att ta sina egna behov på allvar försämras ofta.
Stöd och hjälp
Det finns inget rätt eller fel sätt att reagera efter ett övergrepp. En del blir väldigt påverkade och mår väldigt dåligt medan andra försöker glömma det som har hänt och leva vidare som vanligt. Varje person reagerar på sitt eget sätt. En del kan bearbeta erfarenheterna av övergreppen genom att prata med närstående, andra behöver professionell hjälp under lång tid.
Om du misstänker att ett barn eller en ungdom utsätts för sexuella övergrepp bör du göra en anmälan till socialtjänsten. Du som arbetar i en verksamhet som omfattas av anmälningsskyldighet är skyldig att anmäla till socialtjänsten.
Mer om oro för barn och unga och att göra en anmälan till socialtjänsten
Beroende av barnets behov och situation finns det olika verksamheter som barnet kan få hjälp genom för att bearbeta sina upplevelser. Kontakta socialkontoret för att få råd i vart du kan vända dig.
Du som är ung kan även vända dig till elevhälsan på skolan, ungdomsmottagningen eller fältteamet för att stöd i hur du kan söka hjälp.
Information om socialtjänsten till dig som är ung på Soc för unga-sidorna
Stöd och hjälp vid sexuella övergrepp
-
Socialkontoret tar emot alla anmälningar som gäller barn och ungdomar i Sollentuna.
Socialsekreterarna i mottagningsgruppen för barn och unga bedömer om anmälan är så pass allvarlig att en utredning enligt socialtjänstlagen ska göras.
Till mottagningsgruppen kan man ringa och konsultera i ärenden innan en anmälan görs. När en socialsekreterare bedömt att en utredning ska inledas lämnas ärendet till en annan socialsekreterare som genomför utredningen. Utredning kan leda fram till någon form av hjälp och stöd till barnet och barnets familj. Hos socialkontoret kan också barn och föräldrar själva ansöka om hjälp. När barn, ungdomar och deras familjer får stöd och hjälp följs detta alltid upp av en socialsekreterare.
Kontaktuppgifter
Mottagningsgruppen nås via kommunens kontaktcenter på telefonnummer: 08-579 210 00
-
Om du har akuta sociala problem som inte kan vänta tills socialkontoret öppnar, kan du vända dig till socialjouren. På Socialjouren nordväst finns socialsekreterare som kan ge råd och stöd.
Kontaktuppgifter
Telefonnummer 010-444 05 00.
Öppettider
Måndag – torsdag 16.00-02.00
Fredag 14.00-02.00
Lördag och söndag 16.00-02.00
Vid andra tider når du socialjouren via: 114 14.
-
Elevhälsan arbetar för att skolelever från förskoleklass till gymnasiet ska må bra både fysiskt och psykiskt. Uppdraget utgår från tanken att elever som mår bra har både lättare att tillgodogöra sig undervisningen och uppsatta mål i skolan och att må bra senare i livet. På varje skola finns ett elevhälsoteam som består av rektor, skolsköterska, specialpedagog och kurator och vid behov även skolläkare, psykolog och studievägledare.
Elevhälsoteamet har regelbundna möten då man tar upp aktuella behov och problem. Teamet kan ge någon av sina medlemmar i uppdrag att arbeta vidare med ett specifikt problem eller frågeställning, till exempel någon elev som behöver extra stöd i någon form. Kuratorer och skolsköterskor har vid behov enskilda samtal med elever. Samtalen kan röra till exempel oro, nedstämdhet, ensamhet, konflikter, självmordstankar, dataspelsberoende, problem med ätande eller självskadebeteende.
Kontaktuppgifter
Ta kontakt med elevhälsan på ditt barn skola för mer information och hjälp.
-
Ungdomsmottagningen är till för dig mellan 12 och 23 år. Hit kan du gå om du till exempel har frågor om kroppen eller om sex och preventivmedel. Du kan också gå till ungdomsmottagningen om du mår dåligt och behöver någon att prata med. Det kan gälla till exempel stress, nedstämdhet, sexualitet, relationer, identitet eller något helt annat. Ungdomsmottagningen erbjuder också samtal för par som vill prata om sin relation. På mottagningen arbetar barnmorskor, kuratorer, och läkare. Det är gratis för dig att besöka ungdomsmottagningen och de som jobbar här har tystnadsplikt och hbtq-kompetens.
- samtalsstöd hos kurator
- sexuell rådgivning
- ställa frågor om kroppen och bli undersökt
- testa dig för könssjukdomar
- göra graviditetstest
- akut-p piller
- hämta kondomer.
Kontaktuppgifter
- Barnmorska: 08- 579 498 85
- Kurator: 08-579 211 80
- För rådgivning och tidsbokning: 08-579 211 80
Telefontider och mer information på webben
-
Vid allvarligare psykisk ohälsa såsom depression, mycket ångest eller självskadebeteende kan du vända dig till BUP (barn och ungdomspsykiatri).
Kontakt: BUP ”En väg in” 08-123 524 50.
Om barnet redan har kontakt med Sollentuna BUP: 08-123 522 50
För akut vård på kvällar och helger så kan du ringa BUP Akutenhet 08-123 669 00.
Mer om BUP
Vid lättare psykisk ohälsa har vårdcentralerna ansvar för barn mellan 6-18 år. Om du misstänker att du barn har autism, ADHD eller liknande vänder du dig i första hand till elevhälsan eller BVC för barn under 6 år. Vid misstanke om ADHD kan du även vända dig till Barncentrum Sollentuna BUMM.
BUP Sollentuna rapporterar till SKL:s Väntetidsdatabas. Med hjälp av Väntetidsdatabasen kan du se hur tillgängligheten till mottagningen ser ut.
-
Ger stöd och skydd vid akuta psykiatriska problem som inte kan vänta tills BUP i Sollentuna är öppet.
BUP:s akutenhet ligger vid Södersjukhuset och tar emot barn- och ungdomar som behöver akut psykiatrisk vård på kvällar, nätter och helger. Man kan komma direkt till dom eller ha blivit hänvisad via någon av mottagningarna.
BUP:s akutenhet har även en telefonrådgivning där man kan få hjälp i den akuta situationen.
Kontaktuppgifter
08-123 669 00
Webbplats
Jouren är öppen på vardagar kl. 16.00-08.00 samt dygnet runt under helgen. På vardagar kl. 08.00-16.00 har BUP i Sollentuna ansvaret för den akuta barn- och ungdomspsykiatriska vården.
-
Stödcentrum Nordväst erbjuder stöd till ungdomar 10-21 år som utsatts för brott eller som är vittne till brott. Kontakten med Stödcentrum Nordväst är frivillig, gratis och du kan vara anonym om du vill. Du som är brottsutsatt behöver inte ha gjort en polisanmälan, men om du har gjort en eller vill gör det så kan Stödcentrum Nordväst ge stöd under rättsprocessen. Även anhöriga är välkomna att ta kontakt.
Stödcentrum Nordväst erbjuder också medling mellan den som misstänks för brott och den som blivit utsatt för brott. Om du har begått ett brott och vill genomföra en medling så behöver brottet vara polisanmält.
Kontaktuppgifter
Telefonnummer: 010-444 05 50
BUP behandlar svårare psykisk ohälsa. För lättare eller medelsvår psykisk ohälsa kan du vända dig till en vårdcentral för behandling inom första linjens psykiatri. Du som är ung kan även vända dig till elevhälsan på skolan och ungdomsmottagningen för råd och stödsamtal hos en kurator, som vid behov kan hänvisa dig vidare. För barn under 6 år kan du vända dig till BVC eller Rädda barnens Malinamottagningar för barn 0-5 år.
Andra organisationer
Akutmottagningen för våldtagna kvinnor, AVK, på Södersjukhuset erbjuder hjälp att bearbeta övergrepp. De kan även göra en rättsmedicinsk utredning för att säkra bevis till stöd för eventuell rättsprocess.
Vårdcentralen för vård. På vårdcentralen kan du få hjälp att dokumentera dina skador, även om du just nu inte skulle vara redo att göra en polisanmälan.
Polisen kontaktas på 114 14 om du inte är akut. Vid pågående brott – ring 112
Källa
UMO.se
1177.se