Skolfrånvaro
Frånvaro från skolan kan bero på giltiga skäl som till exempel sjukdom eller läkarbesök. Om en elev kommer för sent till skolan eller har ströfrånvaro kan det räknas som ogiltig frånvaro. Ströfrånvaro kan eskalera och bli omfattande eller till och med leda till att eleven slutar komma till skolan.
I Sverige har barn skolplikt från den höstterminen det år då barnet fyller sex år till efter det nionde skolåret. Skolplikten innebär att barnets vårdnadshavare är skyldiga att se till att barnet fullföljer sin skolgång.
Forskning visar att barn och ungdomar med hög skolfrånvaro löper en ökad risk för att utveckla socialt avvikande beteende som avbrutna studier, missbruk och kriminalitet. Var och en av de elever som är borta från skolan under lång tid riskerar att komma efter i studierna och kanske inte uppnå de mål som är grunden för fortsatt utbildning och deltagande i arbetslivet. Frånvaron i sig är ett tydligt tecken på att eleven kanske inte mår bra och att skolan, i samverkan med andra aktörer, kan behöva uppmärksamma eleven och erbjuda stöd.
Symptom och tecken
- Ogiltig frånvaro vid mer än något enstaka tillfälle
- Ogiltig frånvaro under en längre tid.
Stöd och hjälp
Vilket stöd barnet eller den unga behöver beror på situationen och barnets behov. För att rätt stöd ska kunna sättas in behöver det först klarläggas vad orsaken till frånvaron är. Där är det också viktigt att barnets egen röst blir hörd och att barnet är delaktig.
Rektor är enligt skollagen skyldig att se till att frånvaron skyndsamt utreds. Utredningen ska genomföras i samråd med eleven och elevens vårdnadshavare samt med elevhälsan. Om problemet blir långvarigt kontakta utbildningskontoret för vidare samarbete.