Utbrott
Det är vanligt att barn får utbrott och då kan skrika, slåss eller sparkas, även för sådant som verkar vara små motgångar och misslyckanden. Det är en del av barnets utveckling. Utbrott kan vara olika långa och kraftfulla beroende på vad de beror på, vilket temperament barnet har och hur gammal barnet är.
Utbrott kan bland annat bero på något eller några av följande:
- Barnet är arg, besviken eller ledsen över något.
- Barnet är hungrig eller trött.
- Barnet har svårt att hantera något som händer, till exempel att någon säger nej.
- Barnet får lov att avbryta lek eller annan aktivitet.
- Barnet behöver närhet och trygghet.
- Barnet är förvirrad eller osäker för att hen inte förstår reglerna eller rutinerna.
- Barnet påverkas och känner av hur du är. Hen förstår inte vad du känner, om du till exempel är stressad eller irriterad.
Det handlar om känslor som barnet ännu inte har lärt sig att hantera.
Tecken och symptom
Vid ett utbrott reagerar barnet genom att till exempel skrika, slå eller sparka. Utbrott kan vara olika långa och kraftfulla beroende på vad de beror på, vilket temperament barnet har och hur gammal barnet är.
Du kan behöva söka hjälp och stöd om det är svårt att hantera eller om barnet ofta får häftiga utbrott som påverkar livet med kompisar och i skolan.
Stöd och hjälp vid utbrott
BUP behandlar svårare psykisk ohälsa. För lättare eller medelsvår psykisk ohälsa kan du vända dig till en vårdcentral för behandling inom första linjens psykiatri. Du som är ung kan även vända dig till elevhälsan på skolan och ungdomsmottagningen för råd och stödsamtal hos en kurator, som vid behov kan hänvisa dig vidare. För barn under 6 år kan du vända dig till BVC eller Rädda barnens Malinamottagningar för barn 0-5 år.