Till navigation Till innehåll (s)

Äldreomsorgslyftet

Via Äldreomsorgslyftet ges medarbetare eller chef inom äldreomsorgen möjlighet att utbilda sig på arbetstid. Ansvarig chef anmäler intresse om ersättning för att kunna betala medarbetarens lön under studietiden. Vård- och omsorgskontoret har i uppdrag att fördela pengarna.

Äldreomsorgslyftet

Via Äldreomsorgslyftet ges medarbetare eller chef inom äldreomsorgen möjlighet att utbilda sig på arbetstid. Ansvarig chef anmäler intresse om ersättning för att kunna betala medarbetarens lön under studietiden. Vård- och omsorgskontoret har i uppdrag att fördela pengarna.

Målgruppen för Äldreomsorgslyftet

Medarbetare som arbetar i äldreomsorgen på en tillsvidareanställning eller tidsbegränsad anställning. Anställningens längd saknar betydelse.

Utbildningar

Utbildningarna som ger rätt till ersättning under studietiden är bland annat vårdbiträde, undersköterska, vissa specialistutbildningar och ledarskapsutbildning för första linjens chefer. Utförare kommer att få ytterligare information om vilka utbildningar som ger rätt till ersättning 2025 när Socialstyrelsen gått ut med detta.

Vilka verksamheter kan göra intresseanmälan

Utförare av äldreomsorg inom Sollentuna kommun.

Villkor och förfaringssätt

När medarbetare har blivit antagen för en utbildning på hel- eller deltid så anmäler verksamheten intresse att få medel för att ersätta lönekostnaden genom äldreomsorgslyftet via enkät till Vård- och omsorgskontoret. I enkäten ska följande uppgifter lämnas:

  • Information om enhet eller företag och kontaktuppgifter till medarbetarens närmaste chef
  • Medarbetarens namn och e-postadress
  • Medarbetarens anställningsdatum
  • Ange kurs/program och datum för start/avslut
  • Ange studietakt
  • Bifoga anställningsavtal
  • Bifoga antagningsbevis/studieintyg. Observera att medarbetarens namn och personnummer måste framgå
  • Försäkran om att kontakta vård och omsorgskontoret om utbildningen avbryts eller om villkoren för studierna förändras på något sätt
  • Försäkran om att återrapportering kommer att ske inom utsatt tid till vård och omsorgskontoret enligt socialstyrelsens krav.

Fakturering och ersättning

Verksamheterna får en bekräftelse på vilket belopp de kan fakturera i ett engångsbelopp per medarbetare efter att intresseanmälan har behandlats. Ersättningen utgår från ett schablonbelopp som fastställts för äldreomsorgslyftet i Sollentuna kommun.

Intresseanmälan öppen

För medarbetare som beviljats äldreomsorgslyftet under 2024 och som fortsätter sin utbildning under 2025 ska anmälan göras senast i februari 2025 och handläggs prioriterat. Nya ansökningar för studier som påbörjas 2025 kommer att handläggas löpande. Så länge enkäten är öppen och det finns pengar kvar, går det att göra anmälan, dock senast 28 november 2025.

Återrapportering

Vid ändringar gällande studier, till exempel avhopp eller ändrad studietakt, ska Vård- och omsorgskontoret meddelas. Vård- och omsorgskontoret slutrapporterar 2024 års bidrag till Socialstyrelsen senast 1 mars 2025 och innevarande års bidrag återrapporteras 2026. Uppgifter om krav på återrapportering kan komma kontinuerligt från Socialstyrelsen genom information från Vård- och omsorgskontoret och måste följas.

För mer information om vad och hur studierna kan bedrivas så kontaktas vuxenutbildningen i respektive hemkommun (folkbokföringsort).

Länk till enkät för ansökan:

Äldreomsorgslyftet 2025