Överklaga beslut
Om du tycker att kommunen fattat ett felaktigt beslut kan du överklaga det. Du kan överklaga genom förvaltningsbesvär eller laglighetsprövning.
Förvaltningsbesvär
Den vanligaste formen för överklagande av ett beslut som berör en individ är förvaltningsbesvär. Hit hör beslut som rör dig som person. Det kan till exempel gälla beslut om bygglov, barnomsorgsavgift, försörjningsstöd eller avgift för äldreomsorg.
Vid förvaltningsbesvär prövas både beslutets laglighet och lämplighet.
När du får ett beslut som kan överklagas genom förvaltningsbesvär står det i beslutet hur du ska göra om du vill överklaga.
Det är bara den som beslutet angår och som beslutet kan anses ha gått emot som kan överklaga ett beslut genom förvaltningsbesvär.
Laglighetsprövning
Beslut som fattats av kommunfullmäktige, kommunstyrelsen eller någon annan nämnd kan överklagas genom laglighetsprövning. Då prövas om beslutet är lagligt.
Den som är kommunmedlem i Sollentuna har rätt att överklaga ett beslut och få lagligheten prövad. Som kommunmedlem räknas den som är folkbokförd i kommunen, äger fastighet här eller av annan anledning ska betala kommunalskatt i Sollentuna. Även vissa andra personer kan ha rätt att överklaga, enligt EU:s lagstiftning.
Om du kan överklaga enligt reglerna för förvaltningsbesvär kan du inte samtidigt överklaga genom laglighetsprövning.
Laglighetsprövning skickas till förvaltningsrätten i Stockholm. Rätten prövar just om beslutet är lagligt. Om domstolen kommer fram till att beslutet inte är lagligt så upphävs kommunens beslut. Kommunen kan då fatta ett nytt beslut.
Om du vill överklaga ett beslut ska du göra det skriftligt. Överklagandet ska ha kommit in till förvaltingsrätten inom tre veckor från den dag då protokollet där beslutet finns publicerades på kommunens digitala anslagstavla, som finns på kommunens webbplats. Om det gäller beslut av en gemensam nämnd räknas tiden från den dag då tillkännagivandet skett på anslagstavlorna i samtliga samverkande kommuner
Du måste tydligt ange vilket beslut som din överklagan gäller. Du ska även ange skälet till varför du anser att beslutet är felaktigt. Det är viktigt att du anger vilka omständigheter eller grunder du stödjer din överklagan på inom tiden för överklagan. Överklagandet ska skickas till förvaltningsrätten i Stockholm.
Adressen är:
Förvaltningsrätten i Stockholm
115 76 Stockholm