Till navigation Till innehåll (s)
barn i förskola

Väsjö förskola

Väsjö förskola är en kommunal förskola med plats för cirka 60 barn, fördelade på tre avdelningar. Förskolan öppnar i augusti 2025 i moderna lokaler mitt i det växande bostadsområdet Väsjön, med närhet till Rösjöskogen.

Förskolan har en stor, inbjudande gård med plats för lek och rörelse. Barnen är ute flera gånger om dagen och utvecklar balans, klättring och motorik. Nära förskolan finns Rösjöskogens naturreservat vilket ger barnen möjlighet till många härliga utflykter och upptäckter.

Pedagogik och arbetssätt

Förskolan kommer att fokusera på hållbar utveckling för att lära barnen att bry sig om miljön redan från tidig ålder.

Vi kommer att gå på skogsutflykter för att utforska och förstå mer och naturen. Vi ska också lära barnen återvinning och prata om vikten av att spara energi och vatten.

Solceller på taket ger oss hållbar energi och vi kommer odla grönsaker på gården för barnen att smaka på.

Lärandet sker genom att pedagoger och barn upptäcker världen tillsammans. Ett så kallat medforskande förhållningssätt. Vi anpassar våra lärmiljöer efter barnens intressen och arbetar projektinriktat för att skapa djupare förståelse och engagemang.

Lärmiljöer inne och ute

Vi erbjuder inspirerande lärmiljöer både inne och ute. Utemiljön ger barnen möjlighet att leka fritt i en naturnära miljö. Läget mellan två naturreservat skapar fantastiska möjligheter för lek och lärande i naturen.

Lärmiljöerna är föränderliga och utvecklas utifrån barnens intresse, nyfikenhet och behov. Det kan bland annat vara:

  • Bygga och konstruera med klossar, magneter, lego och naturmaterial.
  • Fantasi och rollekar där barnen utveckla sin sociala förmåga.
  • Ateljén där barnen får arbeta med skapande i lera, måleri, återbruksmaterial och andra estetiska uttryck.
  • Mindre och större samlingsytor som anpassas efter barnens behov och pågående projekt.

Trygghet och värdegrund

En trygg och inkluderande miljö är en viktig del av förskolans arbete. Vi kommer arbeta med normer och värden och en plan mot kränkande behandling upprättas och uppdateras årligen.

Barnen får lära sig om demokrati, empati och ansvar. Under årets början ligger fokus på gruppens trygghet genom samarbetsövningar, hur man hjälper varandra samt lära sig att uttrycka sina egna behov och känslor.

Måltider och hälsosamma vanor

Under det första året har förskolan ett mottagningskök, där maten levereras av Compass Group. Därefter planerar skolan att använda eget tillagningskök.

Barnen serveras lunch och mellanmål. Vi äter frukt både på förmiddagen och eftermiddagen.

Vi erbjuder specialkost vid behov och strävar efter att servera näringsrik och varierad mat. Måltiderna är en naturlig del av vårt arbete med hälsosamma vanor och hållbarhet.

Maten i förskolan

Du är viktig 

Vi tycker det är viktigt med ett nära samarbete med dig som vårdnadshavare. Tillsammans ger vi barnen goda möjligheter att utvecklas och lära. Du är välkommen till introduktionssamtal, utvecklingssamtal och gemensamma möten där vi informerar om verksamheten.

Via vår plattform Infomentor, kan du läsa blogginlägg, nyheter och se hur ditt barn utvecklas.

Du är viktig

Skolresan börjar i förskolan

I Sollentuna arbetar vi för att vara Sveriges bästa skolkommun. Vägen dit kallar vi för Skolresan. En resa som börjar redan i förskolan, barnens första utbildning. Våra förskolor ska vara en trygg och lärorik plats, där barn kan utvecklas och må bra. 

Vi har tydliga mål för våra för skolor i Sollentuna

  • Alla ska känna sig trygga i förskolan.
  • Förskolorna ska ha en hög pedagogisk kvalitet.

I vår gemensamma skolresa fokuserar vi på tre områden

  • Tillgänglighet
  • Digitalisering
  • Hållbarhet – hälsa och miljö

Ansök och plats hos oss

Väsjö förskola ingår i enheten Edsbacka förskolor där också Vaxmora och Mallas förskola ingår. Det ger oss möjlighet till gemensamma projekt, studiedagar och utbildning för pedagogerna.

Ansök om plats hos oss via e-tjänst

Regler för plats i förskolan

Kontakt med ledningen

Väsjö förskola

Adress
Slalomvägen 24

Mer läsning för dig