SAGA-teamen – för barn inom förskola och pedagogisk omsorg
Inget barn i Sollentuna ska behöva vänta i flera år på att få rätt stöd. SAGA-teamet är en samverkan mellan Sollentuna kommun, barnhälsovård och barn- och ungdomspsykiatrin (BUP).
Tillsammans arbetar vi för att barn som riskerar psykosocial ohälsa upptäcks tidigt och får rätt stöd. Genom att samverka blir vi bättre på att förebygga psykosocial ohälsa och främja friskfaktorer hos barn.
Är du rektor på en förskola i Sollentuna eller arbetar med pedagogisk omsorg och inte får nyhetsbrev om SAGA, kontakta vår samordnare.
Kontakt
-
Veronica EngströmProcessledare på Förebyggande enheten
Sagateamet
Kort film
Längre film
Nätverksträffar
Nätverksträffar i SAGA-teamen sker områdesvis två gånger per termin. Deltagare är representanter från förskolor och familjedaghem områdesvis, specialpedagoger (UK), enheten för föräldrastöd (SOK) och barnsjuksköterska (barnhälsovård). Vid nätverksträffar är fokus på erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling utifrån ett tema som beslutas terminsvis av styrgruppen för SAGA-teamen.
Områden för nätverksträffar är:
- Rotebro, Norrviken, Viby, Häggvik
- Tureberg, Helenelund
- Edsberg, Sjöberg, Vaxmora
Konsultationer
Under varje termin erbjuds sex konsultationstider inom ramen för SAGA. Tider för konsultation kan bokas 2-3 veckor före själva konsultationstillfället, efter att tiden släppts för bokning via utbildningskontorets veckobrev till förskolor och pedagogisk omsorg. Vid konsultationen deltar representanter från en förskola/ett familjedaghem i taget tillsammans med ett tvärprofessionellt team. I det tvärprofessionella teamet ingår enheten för föräldrastöd (SOK), specialpedagoger (UK), socionom (BUP) och barnsjuksköterska (barnhälsovård).
Föreläsningar
En gång per termin ordnas en föreläsning inom ramen för arbetet i SAGA-teamen.
Traumamedveten omsorg
Stödja lek och socialt samspel
Presentation
Presentation från föreläsningen med Maria Gladh om att stödja lek och socialt samspel
Stödmaterial
Vägledning för pedagoger
Vägledningen är ett stöd i arbetet med att tidigt upptäcka och ge stöd till barn som riskerar psykosocial ohälsa. I vägledningen står beskrivet hur du som pedagog inom förskolan/pedagogisk omsorg steg för steg kan gå till väga när du är orolig för ett barn. Vägledningen har tagits fram på initiativ av SAGA-team Edsberg/Sjöberg/Vaxmora. Den är senast uppdaterad november 2021.
-
0,79 MB
För dig som vill börja använda dig av Vägledning för pedagoger i din verksamhet, finns ett verksamhetsstöd att använda.
-
0,78 MB
Mitt barn 5 år
Det här formuläret är en omarbetning av den så kallade femårslappen som barnhälsovården skickar till vårdnadshavare inför femårskontrollen.